Podoba jednej poisťovne má byť známa v 2. polovici roka

NETKY.SK • 16 Február 2014, 14:27 • 2 min
Podoba jednej poisťovne má byť známa v 2. polovici roka

BRATISLAVA - Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne na Slovensku by mohol dostať reálnu podobu v druhej polovici tohto roka.

slovakia

left justify in out

V relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu uviedol minister financií Peter Kažimír. "Veľmi reálne podoby to môže dostať aj v súvislosti s predajom podielu Telekomu v druhej polovici tohto roka," vyhlásil šéf rezortu financií.

 

Podľa plánu vlády mala na Slovensku už od začiatku tohto roka fungovať len jedna štátna zdravotná poisťovňa. Stať sa tak malo v ideálnom prípade, ak by s odpredajom súkromných poisťovní Dôvera a Union súhlasili ich vlastníci. Celý projekt ale zastal na financiách. "Nemáme na to peniaze a nepovažujem za hanbu priznať to," uviedol Kažimír. Pripomenul, že zdroje pôjdu z predaja podielu štátu v spoločnosti Slovak Telekom. Konkrétnu sumu potrebnú na zavedenie jednej poisťovne však neprezradil. "Nepoviem vám koľko, pretože keby som vám povedal koľko, tak vytváram očakávania od tých, ktorí z toho budú musieť byť odškodnení. Nebudem hovoriť o sumách," povedal v relácii RTVS šéf rezortu financií. Podľa neho sa projekt zdržal pre nedostatok peňazí, ale aj pre otázku dodržiavania medzinárodných zmlúv o ochrane investícií. "My sme sa kľúčovo snažili, aby sme sa vyhli arbitrážam a la zákaz zisku zdravotných poisťovní," dodal.

 

Podpredseda hnutia NOVA Jozef Kollár v relácii RTVS vyčítal súčasnej vláde utajené memorandum, ktoré hovorí o doprivatizácii Slovak Telekomu. "Udialo sa jedno krásne utajené, kamuflované zasadnutie za zatvorenými dverami, kde si prišiel najvyšší výkonný šéf spoločnosti Deutsche Telekom podpísať s vládou Roberta Fica memorandum o privatizácii spoločnosti Slovak Telekom," povedal Kollár. V memorande si podľa neho vláda dohodla základné postupy, ako doprivatizuje zvyšných 49 percent akcií spoločnosti. Za kamufláž podpredseda hnutia NOVA považuje, že si vláda, ktorá vystupuje proti privatizáciám, v rozpočte na rok 2015 naplánuje sumu okolo jednej miliardy eur z transferu štátnych aktív, čo znamená privatizácia. 

 

Podľa Kollára dohoda vlády s Deutsche Telekomom naznačuje, že Slovak Telekom nedoprivatizujú cez verejnú ponuku, ktorú on považuje za najlepšiu. "Vzhľadom k tomu, že ste sa dohodli s Deutsche Telekomom, že idete začínať naceňovať podiel Slovenska v Telekome, všetko nasvedčuje tomu, že cestou verejnej ponuky nepôjdete. Budem veľmi očakávať, k akej sume sa dopracujete," uviedol podpredseda hnutia NOVA. 

 

Minister financií reagoval, že sociálni demokrati nikdy neboli pri privatizácii a že toto slovo sa stalo neslušným začiatkom 90-tych rokov a po roku 2000. Podľa Kažimíra však teraz do toho vláda musí ísť, lebo potrebujú znížiť dlh a časť prostriedkov chcú použiť pri projekte jednej štátnej poisťovne. Aj minister financií považuje predaj cez burzu za najlepšiu možnosť, zároveň však pripomenul, že na Slovensku je mŕtva. Memorandum podľa neho nezostane utajené, ale zverejnia ho. "Mám informáciu od ministra hospodárstva, ktorý to má na starosti, samozrejme, že to zverejní," povedal v relácii RTVS Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona