Podniky využívajúce nebezpečné látky o nich musia informovať

NETKY.SK • 18 Február 2015, 11:35 • 2 min
Podniky využívajúce nebezpečné látky o nich musia informovať

BRATISLAVA - Podniky, ktoré vo výrobe pracujú s nebezpečnými látkami, o nich musia informovať okolitú verejnosť. Uvádza sa to v novom znení zákona o prevencii závažných priemyselných havárií z dielne ministerstva životného prostredia, ktoré schválila vláda na dnešnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Zákon prikazuje podnikom informovať o tom, aké látky pri výrobe využívajú, aké sú nebezpečné vlastnosti a účinky látok a tiež kedy bola u nich naposledy vykonaná kontrola dodržiavania potrebných postupov. Dostupné by mali byť aj inštrukcie, ako sa správať v prípade vzniku havárie. Tieto informácie by mali byť podľa zákona k dispozícii aj na internetovej stránke podnikov.


Zámerom zákona je predchádzať vzniku závažných priemyselných havárií alebo obmedziť ich následky na zdravie ľudí, ich majetok a životné prostredie. Závažnú priemyselnú haváriu zákon definuje ako závažný únik nebezpečnej látky, požiar alebo výbuch v dôsledku nekontrolovateľného vývoja počas prevádzky podniku, vedúci k vážnemu bezprostrednému alebo následnému ohrozeniu zdravia ľudí, životného prostredia alebo majetku s prítomnosťou jednej alebo viacerých nebezpečných látok.

 

Prevádzkovateľom podnikov, ktoré pracujú s nebezpečnými látkami, zákon tiež prikazuje vypracovať program prevencie vzniku havárii a raz za päť rokov ho prehodnocovať a aktualizovať. Podniky musia mať k dispozícii aj vyškolenú zásahovú službu pripravenú reagovať na prípadný vznik havárie. Zákon tiež ukladá štátnym orgánom povinnosť vykonávať v podnikoch systematické kontroly. Pri zanedbaní povinností môžu prevádzkovateľov podnikov pokutovať do výšky 33 tisíc eur. Podľa návrhu zákona by tiež orgány štátu v rámci rozhodovacieho procesu pri povoľovaní výstavby priemyselných podnikov mali zohľadňovať dostatočné primerané vzdialenosti medzi podnikmi navzájom, medzi podnikmi a verejnými priestranstvami a budovami s výskytom väčšieho množstva ľudí, ako sú štadióny, nákupné centrá alebo nemocnice tak, aby sa nezvyšovalo riziko vzniku závažnej priemyselnej havárie a jej následkov na život, zdravie a majetok ľudí a životné prostredie.


Nové znenie zákona nahrádza zákon z roku 2002 a reaguje na prijatie smernice Európskeho parlamentu a Rady o kontrole závažných havárií s prítomnosťou nebezpečných látok. V prípade schválenia parlamentom nadobudne účinnosť 1. augusta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies