Podnikaví Slováci predávali na pumpy minerálny olej ako naftu

NETKY.SK • 21 Október 2015, 15:49 • 2 min
Podnikaví Slováci predávali na pumpy minerálny olej ako naftu

BRATISLAVA - Desaťtisíce litrov minerálnych olejov vozili podnikaví Slováci z Poľska a predávali ich na benzínových čerpacích staniciach ako motorovú naftu.

slovakia

left justify in out

Škoda, ktorú takto spôsobili, je takmer dva milióny eur. V prípade vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy obvinil 17 ľudí, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.


Obvinení podľa Macíkovej minimálne od roku 2013 vozili na Slovensko do rôznych skladov alebo priamo na čerpacie stanice minerálny olej z Poľska. Pôvodne malo byť Slovensko len tranzitnou krajinou a látky mali skončiť v Maďarsku, Chorvátsku, Bulharsku či na Cypre. Napokon sa minerálny olej predával na slovenských pumpách ako motorová nafta, ale bez zaplatenia príslušných daní. Minerálny olej prevážali v 1 000 litrových plastových bareloch alebo v cisternách. V skladoch na Slovensku ho prečerpávali do cisterien so slovenskými evidenčnými číslami alebo túto falošnú motorovú naftu vozili priamo z Poľska prostredníctvom bratislavskej spoločnosti.


Nelegálne konanie zastavil Kriminálny úrad finančnej správy. Počas septembrovej akcie zaistili pracovníci úradu 34 500 litrov minerálneho oleja, účtovné a daňové doklady potrebné pre trestné konanie, počítače, na ktorých boli účtovné záznamy, usb kľúče a listiny.


Z doterajších zistení vyplýva, že bratislavská firma fiktívne vykazovala nákupy motorovej nafty od spoločnosti z Partizánskeho, ktorá mala úradne zrušenú registráciu na DPH, nemala povolenie na obchodovanie s minerálnym olejom a konateľom tejto spoločnosti z Partizánskeho je človek od februára 2014 vedený ako bezdomovec. "Takýmto konaním legalizovali mazací olej na motorovú naftu, obvinené osoby ukrátili štátny rozpočet minimálne o 1 973 088,40 eura," uviedla ďalej v tlačovej správe Macíková. Doplnila, že vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy obvinil 17 osôb, z toho štyri osoby sú v cele predbežného zadržania a bol podaný návrh na ich väzbu. O ich vzatí do väzby rozhoduje súd. Boris D. (40) z Myjavy, Marek M. (39) z Prievidze a Dalibor N. (44) z Nového Mesta nad Váhom boli obvinení zo zločinu skrátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva ako organizovaná skupina. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Ďalším 14 osobám z Trnavského, Nitrianskeho a Žilinského kraja hrozí väzenie od troch do 12 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies