Podnikateľskí lídri varovali britskú premiérku Theresu Mayovú pred tvrdým brexitom

NETKY.SK • 14 November 2017, 06:00 • 2 min
Podnikateľskí lídri varovali britskú premiérku Theresu Mayovú pred tvrdým brexitom

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová sa na pondelkovom stretnutí s európskymi podnikateľskými lídrami neúspešne snažila rozptýliť obavy pred takzvaným tvrdým brexitom.

slovakia

left justify in out

Mayová musí podľa lídrov urýchliť rokovania s Európskou úniou (EÚ) o brexite. Inak hrozí, že krajina opustí najväčší obchodný blok bez dohody o budúcich vzťahoch. To znepokojuje firmy a varujú, že ak urýchlene nepríde k progresu v rokovaniach, budú musieť začať realizovať svoje núdzové plány pre brexit, ktorých súčasťou môže byť aj odchod z Británie.

 

Mayová si pozvala na diskusiu do svojej kancelárie na Downing Street predstaviteľov 15 podnikateľských zväzov z Británie a kontinentálnej Európy. Snažila sa ich presvedčiť, aby podporili jej stratégiu pri rokovaniach o brexite. Po približne jednohodinových diskusiách Mayovej s podnikateľskými lídrami varoval zväz európskych zamestnávateľov BusinessEurope, že "podnikatelia sú veľmi znepokojení pomalým priebehom rokovaní, ktoré zaznamenali len minimálne pokroky, a to len jeden mesiac pred rozhodujúcim decembrovým summitom EÚ".

 

Zväz požaduje vytvorenie prechodného režimu po brexite, ktorý by mal v podstate zachovať terajší stav. Predstaviteľ nemeckého zväzu zamestnávateľov BDA Steffen Kampeter, ktorý sa zúčastnil stretnutia s Mayovou, označil diskusiu za výmenu názorov, ktorá v podstate nepriniesla nič nového.

 

Šéfovia firiem vyhlásili, že Mayová musí jasne vyjadriť svoj postoj k trom životne dôležitým problémom pre pokrok v rokovaniach, medzi ktoré patrí dohoda o výške záväzkov, dohoda o právach občanov EÚ žijúcich v Británii a režim na hraniciach s Írskom.

 

Medzinárodné firmy dávajú v uplynulých týždňoch čoraz viac najavo svoje znepokojenie, že Británia opustí EÚ bez dohody o obchodných vzťahoch. Takýto takzvaný tvrdý brexit by spôsobil turbulencie na globálnych trhoch a narušil niektoré dodávateľské reťazce.

 

Šéfka Konfederácie britského priemyslu Carolyn Fairbairnová uviedla, že všetci na stretnutí varovali Mayovú pred škodami, ktoré by spôsobil brexit bez dohody.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies