Podnikateľské subjekty vlani načierno zamestnávali 71 cudzincov

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 13:13 • 2 min
Podnikateľské subjekty vlani načierno zamestnávali 71 cudzincov

BRATISLAVA - Podnikateľské subjekty vlani nelegálne zamestnávali 71 cudzincov a aj 75 občanov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ustanovenia zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní tak porušilo 50 subjektov, vyplýva to zo správy ministerstva vnútra o migračnej politike za rok 2014, ktorú dnes vzala vláda na vedomie. Zo 71 cudzincov bolo na Slovensku nelegálne 27, ďalších 14 vyhostili. Podnikatelia načierno zamestnávali 14 Vietnamcov, 15 Číňanov, 21 Ukrajincov, dvoch Američanov, dvoch Mexičanov, štyroch Rumunov, dvoch Thajčanov, jedného Afganca, deväť Maďarov a jedného Macedónca. Pracovali najmä v priemyselnej výrobe, vo veľkoobchode a maloobchode, no tiež opravovali autá, pracovali v doprave či skladoch, ubytovacích a stravovacích službách, v oblasti informácií, komunikácie alebo zdravotníctva.

 

V roku 2014 podnikateľov kontrolovala polícia v spolupráci s inšpektorátmi práce a okresnými úradmi práce. Skontrolovali 1 134 subjektov a 4 979 osôb. Kontroly sa zameriavali na dodržiavanie zákazu nelegálneho zamestnávania, kontrolu pobytu cudzincov a odhaľovanie obetí obchodovania s ľuďmi. Za políciu podnikateľov kontrolovali policajti úradu hraničnej a cudzineckej polície policajného prezídia spolu s krajskými policajtmi. Hraniční sa pri kontrolách zameriavali najmä na hľadanie cudzincov s nelegálnym pobytom na Slovensku a ďalšie porušovanie ustanovení zákona o pobyte cudzincov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies