Podnikateľské prostredie sa naďalej zhoršuje: Podľa PAS dôvodom sú dane

NETKY.SK • 3 December 2014, 15:31 • 2 min
Podnikateľské prostredie sa naďalej zhoršuje: Podľa PAS dôvodom sú dane

BRATISLAVA - Prepad kvality podnikateľského prostredia na Slovensku sa v treťom kvartáli tohto roka podľa hodnotení podnikateľov zrýchlil.

slovakia

left justify in out

Index podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), dosiahol hodnotu 62,2 bodu. V medzikvartálnom porovnaní tak klesol o 2,58 %. Ako ďalej informovala PAS, pod výraznejší prepad sa podpísala najmä nespokojnosť podnikateľov s daňovou politikou, nedôsledným uplatňovaním princípu rovnosti pred zákonom.

 

Najvýraznejší pokles spomedzi všetkých 33 položiek indexu zaznamenal v treťom kvartáli vývoj legislatívy upravujúcej dane, poplatky a investície. Dôvodov k horšiemu hodnoteniu je podľa vyjadrení podnikateľov viac. "Okrem ponechania sadzby dane z pridanej hodnoty na úrovni 20 percent sa pod horšie hodnotenie počas tretieho štvrťroku podpísali postupne avizované zmeny v zákone o dani z príjmov," uviedla PAS. Negatívny dopad na hodnotenie mali tiež zvýšené náklady podnikateľov spojené s novelou zákona o ochrane a podpore verejného zdravia. Podnikatelia vnímajú podľa PAS veľmi citlivo neustále zvyšovanie ich finančného zaťaženia bez toho, aby sa adekvátne zlepšovali podmienky na podnikanie. 

 

Druhou podnikateľmi najhoršie hodnotenou položkou je zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov. "Neustále zmeny zákonov týkajúcich sa podnikania spôsobujú podnikateľom problémy, keďže narúšajú dlhodobé plánovanie, vyžadujú viazanie časti kapacít podniku na nepretržité sledovanie legislatívneho prostredia a v neposlednom rade zvyšujú náklady súvisiace s prispôsobovaním sa novým požiadavkám vyplývajúcim z novelizovaných zákonov," vysvetlila PAS. Problémom je tiež podľa nej nejednoznačnosť zákonov a z toho plynúca právna neistota. 

 

Uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom sa stalo v sledovanom štvrťroku položkou tretím najhorším hodnotením od podnikateľov. Ako priblížila aliancia, odvíjalo sa to najmä od pocitu rozdielneho prístupu vlády k jednotlivým podnikateľom. "Namiesto plošného zlepšovania podmienok na podnikanie vláda uprednostňuje stratégiu podpory veľkých investícií, zatiaľ čo malí a strední podnikatelia zostávajú na okraji záujmu," dodala PAS. 

 

Pozitívne hodnotenie získalo v pozorovanom kvartáli iba niekoľko položiek. Najpozitívnejšie vnímali podnikatelia zlepšenie prístupu k finančným zdrojom. Aj keď minimálne, ale predsa len pozitívne boli hodnotené aj položky stálosť a predvídateľnosť výmenného kurzu a regulácia cezhraničného obchodu. Rast zaznamenala aj väčšina položiek z kategórie subjektívnych vplyvov podnikov na podnikateľské prostredie, z ktorých si najviac polepšili podpora miestneho regiónu, dobročinnosť a tiež informačná otvorenosť podnikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies