Podnikateľská aktivita na Slovensku vlani výrazne poklesla

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 12:21 • 2 min
Podnikateľská aktivita na Slovensku vlani výrazne poklesla

BRATISLAVA - Podnikateľská aktivita v SR vlani výrazne poklesla. Obmedzuje ju vysoké daňové a odvodové zaťaženie, administratívna náročnosť, nepredvídateľná legislatíva a zlá vymožiteľnosť práva. Hovoria o tom výsledky medzinárodného výskumu Globálny monitor podnikania (GEM) 2015, ktorý na Slovensku realizovala Fakulta manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave spoločne so Slovak Business Agency. Informoval o tom výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.

slovakia

left justify in out

Výsledky prieskumu medzi expertmi podľa neho jednoznačne hovoria o tom, že podnikateľské prostredie na Slovensku podnikateľskú aktivitu viac obmedzuje, ako by podporovalo vznik a rozvoj nových podnikateľských aktivít. Výnimkou sú len dve položky, a to prístup k fyzickej infraštruktúre, energiám a službám, ako aj prístup k infraštruktúre komerčných služieb pre ich podnikanie. Vo všetkých ostatných oblastiach vidia experti rezervy.

 

Najproblematickejšia je vládna politika z hľadiska byrokracie a daňového zaťaženia podnikania, systému vzdelávania na základných a stredných školách, transferu poznatkov vedy a výskumu do podnikateľských aktivít, ako aj kultúrnych a spoločenských noriem, ktoré súvisia s vnímaním a podporou podnikania.

 

"Odborníci za najpálčivejšie obmedzenia podnikania pokladajú chronické problémy, ako sú vysoké odvodové a daňové zaťaženie, administratívna náročnosť, komplikovaná a nepredvídateľná podnikateľská legislatíva, problematická vymožiteľnosť práva či stále prítomná korupcia," zistila podľa Kremského v prieskume GEM 2015 Univerzita Komenského. 

 

Podiel etablovaných podnikateľov na Slovensku, teda tých, čo podnikajú dlhšie ako 3,5 roka, klesol na úroveň 5,7 %, čo je pod päťročným priemerom (7 %), ale aj priemerom Európy (6,6 %). Dokonca sa približuje k historickému minimu z roku 2013 na úrovni 5,4 %. Tento trend je podľa autorov monitoru nepriaznivý aj preto, že Slovensko je pod priemerom krajín, ktorých rozvoj je založený na inováciách (7 %).

 

Podnikateľská aktivita začínajúcich podnikateľov na Slovensku v roku 2015 poklesla tiež, napriek tomu je stále nad európskym priemerom. Motivácia začať s podnikaním sa mierne zlepšuje v prospech príležitosti zvýšiť si príjem a zlepšiť samostatnosť. Podiel tých, ktorí začínajú podnikať z nevyhnutnosti, sa znižuje. Najvyššiu počiatočnú aktivitu má Bratislavský kraj (14,2 %). Nad päťročným priemerom sú aj Nitriansky a Banskobystrický kraj. Košický, Trnavský a Trenčiansky kraj sú výrazne pod priemerom Slovenska.

 

Podiel tých, ktorí vidia vo svojom okolí príležitosti na podnikanie, sa na Slovensku zvyšuje, ale s 26,4 % je výrazne pod priemerom Európy (36,7 %). Spoločenské postoje k podnikaniu sa nezmenili. Na Slovensku je veľmi nízke vnímanie podnikania ako kariérnej voľby. Jeho vnímanie v spoločnosti má negatívny vplyv na rast podnikateľských aktivít. Dôvera Slovákov vo vlastné schopnosti má však počas piatich rokov rastúci trend. Až 52,4 % opýtaných verí, že má schopnosti začať podnikanie, zatiaľ čo to isté si myslí iba 43,1 % Európanov.

 

Podľa prieskumu mladí začínajúci podnikatelia vo veku 18 až 24 rokov sú jedinou kategóriou, ktorá dosahuje hodnoty nad európskym priemerom, ale aj tá zaznamenala prudký medziročný pokles o 6 % (z 18,2 na 12,1 %) a Slovensko kleslo z prvého miesta v Európe na štvrté. Podnikanie seniorov je tradične v druhej polovici európskeho rebríčka.

 

Platí to tak v kategórii začínajúcich, kde hodnota Slovenska je 3,5 % a európsky priemer je 4,2 %, ako aj etablovaných podnikateľov (SR 5,9 %, európsky priemer 8,4 %).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona