Podnikateľov zaťažuje 10 % všetkých administratívnych nákladov

NETKY.SK • 7 Január 2015, 14:23 • 2 min
Podnikateľov zaťažuje 10 % všetkých administratívnych nákladov

BRATISLAVA - Administratívne povinnosti stoja podnikateľský sektor na Slovensku ročne celkovo takmer 2,7 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Za neopodstatnené považujú podnikatelia 10 % z týchto nákladov, teda približne 270 miliónov eur. Uvádza sa to v Správe o stave podnikateľského prostredia v Slovenskej republike s návrhmi na jeho zlepšovanie, ktorú dnes schválila vláda.

     

Materiál z dielne Ministerstva hospodárstva SR vyčísľuje, že z 282 právnych predpisov, ktoré boli analyzované v rámci tretej etapy merania slovenskej legislatívy v rokoch 2013 až 2014, vyplýva podnikateľom 4566 informačných povinností s administratívnymi nákladmi v celkovej výške takmer 2,7 miliardy eur ročne.
     

"Na základe meraní uskutočnených v podnikateľskom prostredí v rámci doposiaľ zrealizovaných projektov v tejto oblasti je celková administratívna záťaž podnikateľského prostredia kalkulovaná na úrovni 10 % z vyššie uvedených administratívnych nákladov, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje približne 270 miliónov eur. Ide o časť administratívnych nákladov považovanú zo strany podnikateľov za neopodstatnenú," približuje rezort.
     

Správa tiež porovnáva vývoj na Slovensku s krajinami Vyšehradskej štvorky či stredoeurópskymi ekonomickými lídrami v oblasti daňovo-odvodového zaťaženia, trhu práce a jeho vplyvu na ekonomiku, ale aj bariéry vstupu na trh alebo kľúčové problémy podnikateľov v jednotlivých štátoch.
     

Výsledky merania a opatrenia uvedené v správe budú podľa rezortu hospodárstva východiskom pre ďalšie aktivity s cieľom znižovania administratívneho zaťaženia podnikateľov. Ministerstvo plánuje tento rok predložiť konkrétne návrhy opatrení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies