Podnikateľov pri dani z motorových vozidiel čakajú zmeny

NETKY.SK • 20 Október 2015, 18:01 • 2 min
Podnikateľov pri dani z motorových vozidiel čakajú zmeny

BRATISLAVA - Podnikateľov čakajú pri dani z motorových vozidiel zmeny.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to finančná správa. Podľa nových legislatívnych úprav sa totiž od januára zmení miestna príslušnosť pri dani z motorových vozidiel. Správu dane budú po novom vykonávať daňové úrady podľa trvalého pobytu fyzických osôb a sídla právnických osôb, a nie ako doteraz podľa miesta evidencie motorového vozidla. "Zmena v zákone vychádza v ústrety podnikateľom, aby sa pri plnení si svojich povinností nemuseli obracať na niekoľko daňových úradov," píše finančná správa.


Podnikateľ, ktorý má autá evidované vo viacerých krajoch, tak nebude v roku 2016 podávať daňové priznanie a komunikovať so správcom dane podľa miesta evidencie vozidla. Doteraz mohol podávať daňové priznanie len tam, kde boli evidované vozidlá. Od januára nastáva zmena v tom, že daňové priznanie podáva na tom daňovom úrade, kde je miestne príslušný podľa trvalého pobytu fyzických osôb alebo podľa sídla právnických osôb. "Napríklad daňovníci, ktorí mali evidované vozidlá v troch krajoch, museli podávať daňové priznanie na tri daňové úrady. Teraz podá podľa novely zákona za všetky evidované motorové vozidlá jedno daňové priznanie tam, kde má trvalý pobyt alebo sídlo," vysvetľuje finančná správa.


V súvislosti so zmenou miestnej príslušnosti sa okrem toho mení aj číslo účtu pre platenie dane. Všetky platby pre daň z motorových vozidiel pôjdu po novom na jeden celoslovenský účet. Doteraz mal každý daňový úrad svoje číslo účtu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies