Podnikateľov od januára čakajú aj zmeny v odpisovaní majetku

NETKY.SK • 19 November 2014, 16:48 • 2 min
Podnikateľov od januára čakajú aj zmeny v odpisovaní majetku

BRATISLAVA - Zmeny v odpisovaní hmotného majetku či zavedenie limitov pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Aj tieto zmeny prináša novela zákona o dani z príjmov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Cieľom zmien je konsolidácia verejných financií a boj proti daňovým únikom. Nosnou úpravou je podľa ministerstva financií oblasť odpisovania hmotného majetku. Po novom sa rozširuje počet odpisových skupín zo štyroch na šesť. Do novej tretej odpisovej skupiny sú vyčlenené len výrobné technológie a dĺžka ich odpisovania sa zníži z 12 na 8 rokov. Nevýrobné budovy a stavby budú patriť do novej šiestej odpisovej skupiny a ich doba odpisovania sa zvýši z 20 na 40 rokov.
     

Ak podnikateľ využíva majetok určený na podnikanie aj na súkromné účely, bude si môcť odpísať do nákladov výšku výdavkov podľa skutočnej miery jeho užívania. Zavádza sa pritom možnosť výberu medzi paušálnym uplatnením výdavkov vo výške 80 %, ak je majetok používaný aj na súkromné účely, alebo preukázateľnou výškou výdavkov v závislosti od skutočného využívania tohto majetku na súkromné účely a podnikanie.
     

Ďalšia zmena súvisí s používaním virtuálnych registračných pokladníc. Pôvodný návrh umožňoval jej použitie len tomu subjektu, ktorý evidoval menej ako 300 pokladničných dokladov mesačne. Testovaním sa však zistilo, že systém zvládne aj väčšie množstvo dokladov, preto sa hranica zvyšuje na 1000 dokladov za mesiac.
     

Od budúceho roka bude vstupná cena osobných automobilov pri daňovom odpisovaní limitovaná sumou 48.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).
     

Zavádza sa aj daň vyberaná zrážkou u farmaceutických spoločností z peňažných plnení poskytovaných lekárom a samozdanenie lekárov daňou vyberanou zrážkou z darov a iných nepeňažných plnení prijatých od farmaceutických spoločností. Parlament pri tomto ustanovení schválil aj pozmeňujúci návrh Ladislava Kamenického (Smer-SD). Podľa neho zdravotnícki pracovníci nebudú platiť daň, ak nepeňažné plnenie v úhrnnej sume za príslušný kalendárny štvrťrok nepresiahne sumu 10 eur.
     

Novela taktiež zavádza povinnosť používania registračných pokladníc pre exekútorov, advokátov, notárov, lekárov a veterinárov. Do zákona sa doplnili aj ďalší poskytovatelia služieb, ktorí budú musieť používať registračnú pokladnicu, a to cez pozmeňujúci návrh Antona Martvoňa (Smer-SD). Pokladničný doklad tak budú musieť vydávať napríklad aj prevádzkovatelia súkromných bezpečnostných služieb.
     

Štát chce do budúcnosti podporiť firmy, ktoré sa venujú výskumu a vývoju, a to takzvaným superodpočtom nákladov. V praxi by to malo fungovať tak, že podnikatelia si náklady vynaložené počas roka na výskum a vývoj budú môcť navýšiť o ďalších 25 %. Okrem toho si budú môcť o štvrtinu navýšiť aj mzdové náklady vrátane odvodov, ktoré reálne vynaložili na novoprijatých zamestnancov z radov absolventov stredných a vysokých škôl. Rovnako 25-% navýšenie si firmy budú môcť uplatniť z medziročného nárastu nákladov na výskum a vývoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona