Podnikateľom z tretích krajín bude Slovensko udeľovať startupové víza

NETKY.SK • 8 August 2015, 12:26 • 2 min
Podnikateľom z tretích krajín bude Slovensko udeľovať startupové víza

BRATISLAVA – Slovensko bude udeľovať "startup víza" občanom z tretích krajín. S ich vydávaním počíta koncepcia na podporu startupov na Slovensku. Chce tak prilákať zahraničné inovatívne subjekty s potenciálom pre úspešné podnikanie.

slovakia

left justify in out

"Autor startupového projektu z krajiny mimo EÚ bude môcť pricestovať na Slovensko na základe národného víza, ktoré mu bude udelené v záujme SR. Udeleniu bude predchádzať schválenie projektu žiadateľa vo výbore, ktorý posudzuje inovatívnosť startupového projektu," priblížila Tamara Valková zo Slovak Business Agency (SBA).

 

Informácie týkajúce sa možnosti získania víz a prechodného pobytu na účel podnikania pre startupy budú zverejňovať Ministerstvo hospodárstva SR a Ministerstvo vnútra SR na príslušnej web stránke venovanej programom pre podporu startupov. Taktiež prostredníctvom ekonomických diplomatov, ktorí pôsobia na zastupiteľských úradoch v zahraničí.

Podľa hovorkyne rezortu hospodárstva Miriam Žiakovej sa udeľovaním týchto špeciálnych víz vytvorí priestor pre úzku spoluprácu slovenských firiem so zahraničnými subjektmi. "Môže prirodzene vyústiť do zakladania spoločných firiem a riešenia spoločných podnikateľských plánov," konštatovala pre TASR.

 

Súhlas na udelenie bude vydávať ministerstvo vnútra. Autorovi startupového projektu vízum umožní zdržiavať sa na území SR 12 mesiacov. Pokiaľ bude zahraničný subjekt, autor startupového projektu, priebežne plniť kritériá na jeho pokračovanie aj po uplynutí 12 mesiacov, môže požiadať o udelenie prechodného pobytu na účel podnikania na miestne príslušnom oddelení cudzineckej polície Policajného zboru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona