Podnikateľom uľahčí administratívu register účtovných závierok

NETKY.SK • 30 December 2013, 15:20 • 2 min
Podnikateľom uľahčí administratívu register účtovných závierok

BRATISLAVA - Od 1. januára budúceho roka budú podnikateľské subjekty predkladať účtovné závierky len finančnej správe. Vďaka novému portálu registra účtovných závierok budú môcť tieto informácie získať ostatné štátne inštitúcie, ale aj verejnosť.

slovakia

left justify in out

Podnikateľom sa od 1. januára budúceho roka zníži administratívna záťaž. Naplno by totiž mal začať fungovať register účtovných závierok. Podnikatelia teda budú od Nového roka predkladať účtovné závierky len finančnej správe. Nebudú už musieť podávať účtovné závierky viacerým inštitúciám a v rôznych lehotách v závislosti od právnej normy, či predmetu podnikania.

Subjekty nebudú mať povinnosť ukladať dokumenty na zverejnenie v registri priamo, ale prostredníctvom svojho správcu dane, a to spôsobom a v lehotách, ktoré im ukladá zákon. Správca registra následne zabezpečí uloženie účtovnej závierky, ktorá sa predkladá spolu s daňovým priznaním, v registri a zároveň aj v zbierke listín obchodného registra. 

Vďaka novému portálu registra účtovných závierok, ktorý v máji tohto roka začal fungovať v testovacej prevádzke, získajú všetky ostatné štátne inštitúcie informácie bez toho, aby si ich pýtali od samotných podnikateľských subjektov. Spôsob predkladania účtovných výkazov na daňových úradoch bude identický, ako napríklad predkladanie daňového priznania elektronickou formou. 

Ako výhodu registra uviedlo ministerstvo financií ešte v máji tohto roka, že sa ním vytvorí prístup verejnosti k týmto údajom, čo by malo prispieť k zvýšeniu transparentnosti. "Vytvorenie centrálnej databázy účtovných závierok taktiež môže napomôcť aj v boji proti daňovým podvodom," informoval rezort Petra Kažimíra. Od začiatku januára budúceho roka budú podľa ministerstva účtovné závierky dopĺňané do registra automaticky do 15 dní od ich podania. 

Databáza registra je v testovacej prevádzke naplnená historickými údajmi za roky 2009 až 2011 a počas tohto roka sa priebežne dopĺňa o účtovné závierky podané za rok 2012. S pilotnou prevádzkou registra účtovných závierok, ktorý bol vytvorený v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov, Slovenskou komorou audítorov a Slovenskou asociáciou podnikových finančníkov, začal rezort financií na základe novely zákona o účtovníctve viac ako sedem mesiacov pred plánovaným nasadením do ostrej prevádzky. Nový register bude spravovať DataCentrum, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo financií SR. Celkové náklady na vytvorenie registra by vrátane nadstavbových funkcií mali dosiahnu takmer 1,7 mil. eur bez DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies