Podnikateľom sa zjednoduší administratíva spojená s prepravou tovarov

NETKY.SK • 1 August 2014, 12:19 • 2 min
Podnikateľom sa zjednoduší administratíva spojená s prepravou tovarov

BRATISLAVA - Obchodníci v medzinárodnom obchode, špeditéri, ale aj prepravcovia si budú môcť v budúcnosti na jednom mieste rýchlejšie vybaviť nevyhnutnú administráciu spojenú s pohybom tovarov. Od dnešného dňa je totiž účinný zákon o správe, prevádzke a používaní informačného systému Centrálny elektronický priečinok (CEP) pri dovoze, vývoze a tranzite tovaru.

slovakia

left justify in out

Vybudovanie CEP by malo podľa Ministerstva financií (MF) SR prispieť k zredukovaniu obchodných dokumentov a k urýchleniu ich spracovania na úrovni orgánov štátnej správy. Systém má zároveň umožniť rýchlejšie vybavovanie a prepúšťanie tovarov, čo v konečnom dôsledku zníži náklady vyplývajúce z omeškania prepravy tovarov. "CEP predstavuje prostriedok umožňujúci všetkým stranám zapojeným do medzinárodného obchodu a prepravy podať štandardizované informácie a dokumenty cez jedno podacie miesto, a tým splniť všetky požiadavky súvisiace s dovozom, vývozom a tranzitom tovaru," uviedol rezort financií.
      

Štátne orgány budú môcť vďaka projektu poskytovať elektronickým spôsobom služby, ako sú prijímanie podaní a vydávanie rozhodnutí. To má priniesť vyššiu efektívnosť a zjednodušenie výmeny informácií medzi subjektmi verejnej správy.
      

Prevádzkovateľom informačného systému CEP bude Finančné riaditeľstvo SR. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS).

 

Oddnes je zároveň účinná aj ďalšia novela z dielne rezortu financií, a to novela zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve. Táto právna norma dáva novú kompetenciu finančnej správe v oblasti ochrany určených objektov orgánov štátnej správy v colníctve. Ustanovuje tiež nové oprávnenia colníka pri zabezpečovaní ochrany takýchto strážených objektov a upravujú sa viaceré s tým súvisiace oprávnenia colníka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies