Podnikateľom sa zjednoduší administrácia spojená s prepravou tovarov

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 11:45 • 2 min
Podnikateľom sa zjednoduší administrácia spojená s prepravou tovarov

BRATISLAVA - Obchodníci v medzinárodnom obchode, špeditéri, ale aj prepravcovia si budú môcť v budúcnosti na jednom mieste rýchlejšie vybaviť nevyhnutnú administráciu spojenú s pohybom tovarov.

slovakia

left justify in out

Zabezpečiť to má vládny návrh zákona o správe, prevádzke a používaní informačného systému Centrálny elektronický priečinok (CEP) pri dovoze, vývoze a tranzite tovaru. Návrh zákona dnes definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.
      

Predkladateľom návrhu je Ministerstvo financií SR, ktoré bude aj správcom systému. Vybudovanie CEP by malo podľa neho prispieť k zredukovaniu obchodných dokumentov a k urýchleniu ich spracovania na úrovni orgánov štátnej správy. Systém by mal zároveň umožniť rýchlejšie vybavovanie a prepúšťanie tovarov, čo v konečnom dôsledku zníži náklady vyplývajúce z omeškania prepravy tovarov. "CEP predstavuje prostriedok umožňujúci všetkým stranám zapojeným do medzinárodného obchodu a prepravy podať štandardizované informácie a dokumenty cez jedno podacie miesto, a tým splniť všetky požiadavky súvisiace s dovozom, vývozom a tranzitom tovaru," uviedol rezort financií.
      

Štátne orgány budú môcť vďaka projektu poskytovať elektronickým spôsobom služby, ako sú prijímanie podaní a vydávanie rozhodnutí. To by malo priniesť vyššiu efektívnosť a zjednodušenie výmeny informácií medzi subjektmi verejnej správy.
      

Prevádzkovateľom informačného systému CEP bude Finančné riaditeľstvo SR. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS).
      

Poslanci zároveň pri dnešnom hlasovaní schválili aj ďalší zákon z dielne rezortu financií, a to návrh novely zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve. Táto právna norma dáva novú kompetenciu finančnej správe v oblasti ochrany určených objektov orgánov štátnej správy v colníctve. Ustanovuje tiež nové oprávnenia colníka pri zabezpečovaní ochrany takýchto strážených objektov a upravujú sa viaceré s tým súvisiace oprávnenia colníka. Novela má nadobudnúť účinnosť od 1. augusta 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies