Podnikateľom od budúceho roka klesne administratívna záťaž

NETKY.SK • 3 December 2013, 11:49 • 2 min
Podnikateľom od budúceho roka klesne administratívna záťaž

BRATISLAVA - Podnikateľom sa v budúcom roku zníži administratívna náročnosť a zjednoduší sa určenie daňovej povinnosti. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes schválili novelu zákona o dani z príjmov z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Zákon nadobúda účinnosť od 1. januára 2014.

slovakia

left justify in out

Na základe právnej normy sa majú od januára budúceho roka upraviť podmienky pre vedenie zjednodušenej formy uplatňovania preukázateľných výdavkov formou daňovej evidencie. V súčasnosti je totiž pre daňovníkov s príjmami z podnikania a z inej zárobkovej činnosti možné viesť takúto zjednodušenú formu uplatňovania preukázateľných výdavkov formou daňovej evidencie len vtedy, ak nemajú zamestnancov. A tiež, ak ich príjmy v predchádzajúcom zdaňovacom období nepresiahli 170.000 eur.

Takíto daňovníci nemusia viesť účtovníctvo, či už jednoduché, alebo podvojné, ale môžu viesť práve daňovú evidenciu. Novelou sa tak rušia tieto podmienky a uplatňovanie preukázateľných vynaložených výdavkov formou daňovej evidencie budú môcť využiť všetci daňovníci s príjmami z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z použitia diela a umeleckého výkonu.

Novela zákona taktiež od 1. januára 2014 zavádza, aby výnosy z dlhopisov a pokladničných poukážok vyplácaných fyzickej osobe sa zdaňovali daňou vyberanou zrážkou, okrem výnosov zo štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok, ktoré sa budú naďalej zdaňovať podaním daňového priznania. Podľa rezortu financií zdaňovanie daňou vyberanou zrážkou zabezpečí zníženie administratívnej náročnosti fyzickej osoby pri zdaňovaní týchto úrokových výnosov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona