Podnikateľka súdená v kauze prípravy vraždy manžela pred najvyšším súdom

NETKY.SK • 22 Apríl 2018, 13:18 • 2 min
Podnikateľka súdená v kauze prípravy vraždy manžela pred najvyšším súdom

BRATISLAVA – V utorok je na Najvyššom súde SR vytýčené verejné zasadnutie s českou podnikateľkou Evou Z. Tú senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v januári 2017 oslobodil spod obžaloby z prípravy vraždy svojho bývalého manžela Ľudovíta.

slovakia

left justify in out

Prokurátor následne podal proti verdiktu odvolanie. Prípadom sa pritom súd zaoberal už po druhýkrát, pričom v prvom prípade obžalovanú uznal za vinnú. O opätovnom prejednaní prípadu prvostupňovým súdom rozhodol v októbri 2016 Najvyšší súd SR, ktorý sa zaoberal odvolaním obžalovanej. „V trestnej veci obžalovanej Evy Z. zistil senát trestnoprávneho kolégia zásadnú chybu vo vykonávaní dôkazov, ktorej sa dopustil Špecializovaný trestný súd, pracovisko Pezinok, ako prvostupňový súd," konštatoval v stanovisku odvolací súd. „Výsledkom rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky je zrušenie veci a jej vrátenie na nové prejednanie a rozhodnutie Špecializovanému trestnému súdu, pracovisko Pezinok,“ dodal v stanovisku NS SR. Špecializovaný trestný súd pôvodne uznal podnikateľku v auguste 2015 za vinnú a vymeral jej trest deväť rokov väzenia.

Podľa obžaloby si Eva Z. vraždu manžela objednala 15. januára 2014 u Martina A. a zaplatiť za ňu chcela 50-tisíc eur. Ten sa však obrátil na políciu a stal sa korunným svedkom. Eva mala podľa svedka na vraždu zabezpečiť krátku zbraň, no keďže sa jej nepodarilo zohnať strelivo, vraždu odložili o týždeň. Neskôr Martinovi A. povedala, že zbraň je nefunkčná a manžela má zaškrtiť. Korunnému svedkovi ukázala priestory rodinného domu a podľa obžaloby pripravila plastové zaťahovacie pásky a gumové švihadlo, ktorým mal vraždiť. Dňom vraždy mal byť 24. január 2014. Manžela potom plánovala po dvoch rokoch vyhlásiť za nezvestného, a tak získať zvyšok ich spoločného domu. Dôvodom, prečo sa chcela zbaviť manžela, je podľa korunného svedka aj to, že nechcela „živiť darmožráča“. Polícia na to, aby získala dostatok dôkazov voči obžalovanej, zinscenovala 24. januára 2014 podľa plánu spolu s korunným svedkom v dome podnikateľky a vtedajšieho jej manžela v obci Chocholná Velčice jeho vraždu.

Česká podnikateľka, ktorá na Slovensku mala veľkosklad s kvetinami, od začiatku tvrdila, že je nevinná. Odmietla aj dohodu o vine a treste. Opakovane zdôrazňovala, že z vraždy manžela by nemala žiaden finančný ani iný prospech. Dohodli sa aj na vyplatení 80 000 eur za manželov podiel v dome, peniaze mu mala dať 27. januára 2014. Keďže za vraždu mala podľa obžaloby zaplatiť 50-tisíc eur, poukázala na to, že hodnota, ktorú by tak získala, je podľa jej slov nižšia ako hodnota auta, na ktorom jazdí. Sama vlastní mnohonásobne vyšší majetok vrátane firmy a pozemkov. Podľa obžalovanej za celou kauzou mohol byť buď korunný svedok Martin A., ktorému požičala peniaze, nevrátil jej ich a chcel ešte viac, alebo manžel. Tvrdila, že okrem iného vedela, že sfalšoval diplomovú prácu, a preto na exmanžela podala v Českej republike trestné oznámenie. V záverečnej reči spolu so svojím advokátom poukazovali na rozpory vo výpovediach, chýbajúce a nekvalitné zvukové a obrazovo-zvukové záznamy. Obhajca zdôrazňoval, že výpovede korunného svedka nie sú podporené žiadnym iným dôkazom a jeho výpovede sú navzájom v rozpore. Eva tvrdila, že s Martinom A. sa dohodli, že v dome počká na jej známeho, ktorý jej a jej bratovi dlhoval peniaze a nevracal ich. Martin podľa nej navrhol, že to s ním vybaví.

Polícia Evu zadržala 24. januára 2014. Sudca ju vzal do väzby 27. januára. Tam žena zistila, že je tehotná. V auguste 2014 ju vo vysokom štádiu tehotenstva z väzby prepustili. V septembri 2014 žena porodila dcérku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona