Podnikatelia v tomto roku platili daň z príjmu na poslednú chvíľu

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 11:19 • 2 min
Podnikatelia v tomto roku platili daň z príjmu na poslednú chvíľu

BRATISLAVA - Slovenskí podnikatelia si nechali v tomto roku platenie dane z príjmu za rok 2014 na poslednú chvíľu. Priemerná zaplatená daň pritom bola vyššia ako v predchádzajúcom roku, keď sa vyšplhala na 770 eur, čo bolo o 120 eur viac ako pred rokom. Vyplýva to z aktuálnej daňovej analýzy Slovenskej sporiteľne.

slovakia

left justify in out

Zaplatenie dane z príjmu majú v tomto roku slovenskí živnostníci, ktorí sú klientmi Slovenskej sporiteľne, už za sebou a opäť prekvapili. Kým v roku 2014 sa väčšina z nich so splnením povinnosti voči štátu poponáhľala a najčastejšie zaplatili už v januári, tento rok najviac, až 40 %, platieb uskutočnili v marci.

 

Táto medziročná zmena pritom platí pre všetky regióny. "Z hľadiska objemu zaplatených daní sa nič nemení, už tradične vedie marec. Zaujímavosťou je, že za dva dni, 30. a 31. marca tohto roka, odviedli štátu klienti Slovenskej sporiteľne na dani z príjmu takmer štvrtinu z celého objemu," uvádza sa v analýze banky.

 

Fakt, že sa slovenskí podnikatelia s platením daní neponáhľajú, potvrdzujú aj dáta z druhého štvrťroka. Teda do obdobia, do ktorého si mohli priznanie a zaplatenie dane odložiť. Ako totiž ukázala analýza, počet zaplatených daní v apríli až v júni medziročne narástol takmer o 40 %. Najviac ich bolo z Bratislavského kraja.

 

Priemerná odložená daň bola v tomto roku opäť výrazne vyššia ako daň zaplatená do konca marca. Vyšplhala sa na 1318 eur. "Zaujímavosťou však je pohľad na regionálne rozdiely. Až na jeden kraj sa daň pohybuje v intervale od 1100 do 1400 eur. Podnikatelia zo Žilinského kraja však zaplatili štátu od apríla do júna v priemere viac ako 2000 eur," uviedla banka.

 

Podnikatelia pritom na dani z príjmu v tomto roku zaplatili viac ako v roku 2014. Priemerná platba dane z príjmu, zaplatená v období január až marec, predstavovala v tomto roku 770 eur, čo je až o 120 eur viac ako vlani. "K vyššiemu výberu daní, vrátane tých odložených, prispieva hlavne pozitívny vývoj reálnej ekonomiky. Trhu práce sa darí lepšie, čo je vidieť na poklese miery nezamestnanosti, tvorbe nových pracovných miest a pokračujúcom raste reálnych miezd," konštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová s tým, že lepší trh práce vedie aj k zvýšenej spotrebe domácností, čo sa následne prejaví aj vo vyššom zisku a od toho odvodených daní.

 

Z hľadiska krajov, v ktorých platili podnikatelia najvyššiu daň, oproti roku 2014 sa tento rok zmeny neudiali. V priemere opäť najvyššiu daň mali malé firmy a živnostníci z Trenčianskeho kraja. Podnikateľov zo Žilinského kraja však porazili len o pár centov. "Ďalšie poradie je prekvapujúce. Na treťom mieste je Nitriansky kraj, ktorý bol vlani posledný. Práve v tomto regióne sme zaznamenali takmer polovičný nárast priemernej platby. O štvrtinu viac zaplatili firmy z Košického a Trnavského kraja," dodala banka. Na štvrtom mieste skončili firmy z Bratislavského kraja, kde priemerná zaplatená daň z príjmu predstavovala 805 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona