Podnikatelia tento rok neočakávajú viditeľné zlepšenie svojich výsledkov

NETKY.SK • 24 Január 2017, 15:08 • 2 min
Podnikatelia tento rok neočakávajú viditeľné zlepšenie svojich výsledkov

BRATISLAVA – Podnikateľom na Slovensku by sa tento rok nemali výrazne zmeniť ekonomické výsledky a súčasné podnikateľské prostredie považujú za nepriaznivé. Ukázal to prieskum, ktorý koncom minulého roka uskutočnila Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) medzi svojimi členmi.

slovakia

left justify in out

Pri porovnaní očakávaní respondentov od ich vlastných ekonomických výsledkov za rok 2016 s prieskumom konaným rok predtým je vidieť mierny posun k pesimistickejším očakávaniam. Najvyšší podiel respondentov predpokladá stagnáciu svojich vlaňajších hospodárskych výsledkov.

 

Ekonomické ukazovatele vlastnej firmy by mali podľa väčšiny podnikateľov stagnovať aj v roku 2017. Výrazne vyšší počet opýtaných však predpovedá rast než pokles.

 

„Poradie činiteľov, ktoré majú najväčší vplyv na podnikanie, sa v prieskume prakticky nezmenilo od roku 2014. Je to domáci dopyt, nasleduje zahraničný dopyt a s určitým odstupom náklady na pracovnú silu,“ priblížila SOPK.

 

Zatiaľ čo podnikateľské prostredie na Slovensku priaznivo hodnotilo 7 % respondentov, nepriaznivo ho vníma až 39 %. Z dlhodobého hľadiska však percentuálny podiel priaznivých hodnotení od roku 2013 mierne rastie a podiel nepriaznivých hodnotení výrazne klesol, zo 68 % na 39 %.

 

Očakávania kladené na podnikateľské prostredie pre rok 2017 sú mierne menej pozitívne ako názory vyjadrené v prieskume v roku 2015. Mierne stúpol aj počet odpovedí predpokladajúcich, že podmienky na podnikanie sa tento rok zhoršia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies