Podnikatelia sú s eurom spokojní, návrat ku korune by znamenal problémy

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:10 • 2 min
Podnikatelia sú s eurom spokojní, návrat ku korune by znamenal problémy

Podnikatelia sú s eurom spokojní, návrat ku korune by znamenal problémy - Slovensko Výrazná väčšina opýtaných v pohraničnej oblasti na južnom Slovensku sa v odpovedi na otázku Koniec eura - realita či fikcia? vyjadrila v prospech zachovania eura.

slovakia

left justify in out

img

Výrazná väčšina opýtaných v pohraničnej oblasti na južnom Slovensku sa v odpovedi na otázku "Koniec eura - realita či fikcia?" vyjadrila v prospech zachovania eura. Komárňanský podnikateľ Ernő Kovács vyslovil presvedčenie, že návrat zo súčasnej situácie by znamenal pre Slovensko ďalší ekonomický problém. "Ceny by boli nekontrolovateľné, nastal by chaos," uviedol pre TASR s tým, že v budúcnosti by sa mali zvyšovať príjmy pracujúcich, keďže niektoré ceny produktov a služieb sú už na európskej úrovni, ale zárobky hlboko zaostávajú.
Mária Halászová z Medveďova je spokojná so zavedením eura. "Čo sa mi nepáči, je skutočnosť, že v Grécku dôchodcovia štrajkujú, pričom majú podstatne lepšie podmienky ako my. Dostávajú dôchodky v takej výške, o akej naši robotníci len snívajú," konštatovala a dodala, že ak by náš dôchodca dostával mesačne 1500 eur, bol by veľmi spokojný.
Majiteľka reštaurácie v Komárne Ildikó Pásztorová ľutuje, že v Maďarsku nie je ešte zavedené euro. "Veľa cestujem a v Rakúsku som si zvykla, že nemusím prerátavať peniaze. V Maďarsku to, žiaľ, neplatí. Ak by bolo aj tu euro, podstatne jednoduchšie by sa dalo zistiť, kde sú jednotlivé produkty najlacnejšie," uviedla.
Rozpad eurozóny a návrat ku korune si nevie predstaviť ani predseda Roľníckeho družstva vo Vrbovej nad Váhom pri Komárne Karol Brányik. "Nevesta je vydatá, cesty späť niet, návrat koruny je nemožný. Žiaľ, nemáme tie zárobky ako v niektorých krajinách, pričom občania viac nepracujú ani tam, ale majú niekoľkonásobné platy," konštatoval pre TASR a dodal, že tento nepomer by bolo treba čím skôr vyrovnať. "Treba dosiahnuť, aby aj na Slovensku mali ľudia lepšiu životnú úroveň, najmä tí, ktorí odišli do dôchodku a majú 300-eurový mesačný príjem," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies