Podnikatelia stále bojujú s vysokou byrokraciou, tvrdí PAS

NETKY.SK • 30 December 2016, 14:09 • 2 min
Podnikatelia stále bojujú s vysokou byrokraciou, tvrdí PAS

BRATISLAVA - Pretrvávajúcim problémom malých a stredných podnikateľov bola aj v roku 2016 vysoká byrokracia. Pozitívne by situáciu v podnikateľskom prostredí v roku 2017 malo ovplyvniť zníženie dane zo zisku a zvýšenie maximálnej hranice paušálnych výdavkov živnostníkov. Uviedol to pre agentúru SITA výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.

slovakia

left justify in out

Byrokratická záťaž je podľa aliancie stále vysoká a skôr sa zhoršila. Dôvodom sú podľa Kremského prijatý zákon zodpovednosti podnikateľa za zamestnancov jeho dodávateľov a nový zákon o odpadoch, ktorý výrazne zvýšil finančné zaťaženie firiem. „Veľká byrokracia je smrteľná najmä pre malých podnikateľov a živnostníkov, ktorí nedokážu sledovať neustále zmeny zákonov a pribúdajúce povinnosti, takže veľkú časť byrokracie ignorujú a dúfajú, že sa na to nepríde,“ skonštatoval Kremský.


Návrhy na zmeny daňových zákonov, ktoré vláda predložila v lete podľa výkonného riaditeľa PAS podnikateľské prostredie skôr zhoršili. „Ide najmä o zavedenie novej dane z dividend, zvýšenie odvodov v regulovaných odvetviach či zvýšenie ďalších poplatkov,“ povedal Kremský. Pozitívnym dopadom je podľa neho zníženie dane zo zisku podnikov a zvýšenie maximálnej hranice paušálnych výdavkov živnostníkov.


Okrem vysokej byrokracie bola podľa Kremského v tomto roku pre podnikateľov problémom aj slabá vymáhateľnosť práva, korupcia, finančné zaťaženie firiem, nerovnosť pred zákonom či nestálosť legislatívy. Podľa jeho slov by podnikateľom výrazne pomohlo zjednodušenie pravidiel, živnostenské licencie s paušálnou daňou a odvodmi, paušálna daň, ktorá by však znamenala aj výrazné zjednodušenie podnikania. „Dôležité je aj znížiť počet zmien v zákonoch, meniť zákony najviac dvakrát ročne k jednému termínu, aby podnikateľ nemusel každý týždeň sledovať, čo nového zasa začalo platiť a čo to pre neho znamená,“ zhodnotil Kremský.


Podnikatelia sa ale podľa Kremského v tomto roku tešili z výrazného ekonomického rastu, aj keď nižšieho ako v roku 2015. „Na trhu vládne vysoký dopyt po kvalitných výrobkoch a službách, čo sa prejavilo silným rastom spotreby tovarov a služieb. K rastu dopytu prispelo v druhom polroku aj predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ a slušný rast v Nemecku, Česku a ďalších krajinách,“ povedal zástupca podnikateľov. Negatívnym vplyvom bol podľa PAS slabý trh práce, kde chýba viac voľných pracovných síl, ktoré sú schopné a ochotné pracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies