Podnikatelia si chceli úplatkom kúpiť vysokú školu

NETKY.SK • 8 August 2011, 10:11 • 2 min
Podnikatelia si chceli úplatkom kúpiť vysokú školu

Podnikatelia si chceli úplatkom kúpiť vysokú školu

slovakia

left justify in out

img

Česká polícia v minulých dňoch obvinila troch podnikateľov z Libereckého kraja, ktorí sa v máji údajne snažili podplatiť poslanca strany Veci verejné (VV) Michala Babáka.
      Podnikatelia sľúbili asistentovi poslanca Simonovi Stejkozovi 15 miliónov Kč a za to požadovali, aby im na ministerstve školstva, ktoré riadi minister Pavel Dobeš z VV, zaistil pridelenie dotácie vo výške 250 miliónov Kč na založenie novej súkromnej vysokej školy technického smeru.
      Podnikatelia, medzi ktorými je aj bývalý člen libereckého mestského zastupiteľstva Jiří Zeronik (ODS), poskytli asistentovi poslanca iba prvú časť úplatku vo výške 300.000 Kč. Políciu na pokus o podplatenie upozornil samotný poradca. Ďalšie kroky podnikateľov už polícia monitorovala.
      Podnikateľ pre TV Nova potvrdil, že u poslanca Babáka hľadal podporu pre projekt novej vysokej školy, ale úplatok poprel.
      „Sám som bol prekvapený tým, čo som sa na polícii dozvedel. Nemám k tomu čo dodať,“ povedal podnikateľ, ktorý figuruje v niekoľkých firmách, vrátane spoločnosti, ktorá prevádzkuje v Liberci základnú školu.
      Prípad vyvoláva viacero otáznikov a niektoré reakcie naznačujú, že mohlo ísť o provokáciu s cieľom kompromitovať poslanca Babáka. Ten je bývalým šéfom straníckej pokladne VV, i sponzorom strany. Polícia pred časom začala poslanca vyšetrovať, pretože sa ukázalo, že strane daroval miliónové sumy, ktoré nezodpovedali príjmom jeho firiem.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies