Podnikatelia sa obávajú sankcií za kontrolné výkazy, daniari ich výber obmedzia

NETKY.SK • 20 Február 2014, 18:48 • 2 min
Podnikatelia sa obávajú sankcií za kontrolné výkazy, daniari ich výber obmedzia

BRATISLAVA - Mnohí podnikatelia sa obávajú, že za chyby v kontrolných výkazoch dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré musia prvýkrát elektronicky doručiť do 25. februára, budú sankcionovaní. Takéto obavy v poslednom období zaznamenala aj finančná správa.

slovakia

left justify in out

"Registrujeme obavy tohto typu, vo veľkej miere sa zakladajú na presvedčení firiem, že za administratívne chyby vo výkaze dostanú vysoké pokuty," pripustila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Ubezpečila však, že cieľom nie je postihovať poctivých podnikateľov, ani vyberať finančné prostriedky na pokutách. Sankcie sa preto v určitých prípadoch vyrubovať nebudú.
      

"Finančná správa sankcie nevyrubí, ak platiteľ DPH podal kontrolný výkaz DPH oneskorene, teda neskôr ako podal daňové priznanie, avšak podal ho do 25. dňa, respektíve v zákonnej lehote po skončení zdaňovacieho obdobia na základe vlastného podnetu, teda bez výzvy," priblížila Macíková. Nevyrubia sa ani vtedy, ak platiteľ kontrolný výkaz podal oneskorene opakovane, avšak bez výzvy do 25. dňa po skončení zdaňovacieho obdobia.
      

V tejto súvislosti Macíková upozornila, že niektorí podnikatelia posielajú na finančnú správu daňové priznanie k DPH skôr ako kontrolný výkaz DPH. "Podľa zákona má byť postup opačný, odporúčame podnikateľom, aby najskôr poslali kontrolný výkaz DPH a až následne daňové priznanie k DPH," podčiarkla.
      

Finančná správa sankcie neuplatní ani vtedy, keď platiteľ DPH podal dodatočný kontrolný výkaz, ktorým opravil neúplné alebo nesprávne údaje v už podanom výkaze, teda odstránil jeho nedostatky bez výzvy alebo v lehote určenej vo výzve.
      

Každý daňovník sa podľa finančnej správy môže obrátiť na jej call centrum na čísle 048/431 72 22, ktoré má v najbližšom týždni predĺžené otváracie hodiny od 8. do 19. hodiny cez pracovné dni a od 8. do 16. hodiny počas víkendu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies