Podnikatelia pripravte sa na zmeny, ktorým sa v budúcom roku nevyhnete

NETKY.SK • 29 December 2017, 10:10 • 2 min
Podnikatelia pripravte sa na zmeny, ktorým sa v budúcom roku nevyhnete

BRATISLAVA – Vláda pripravila viacero úprav a zmien, ktoré chce zaviesť už v budúcom roku. Tie sa budú týkať najmä slovenských podnikateľov. Cieľom týchto opatrení je napríklad zamedziť daňovým únikom a presúvaniu ziskov do daňových rajov. Pozrite si čo vás v budúcom roku čaká a neminie.

slovakia

left justify in out

1. Zdanenie pri presune majetku do zahraničia

Toto ustanovenie vyplýva zo smernice EÚ, ktorá umožňuje zdanenie ziskov v prípade, že firma presúva svoj majetok do daňového raja. Ak sa spoločnosť rozhodne presťahovať výrobu mimo územia Slovenskej republiky, bude musieť oceniť majetok a záväzky reálnou cenou.

 

„Následne musí firma zdaniť rozdiel medzi reálnou hodnotou a daňovou hodnotou v čase presunu výrobného závodu do zahraničia. Cieľom je zdaniť ekonomickú hodnotu všetkých kapitálových ziskov vytvorených na Slovensku v čase odchodu,“ uviedla Silvia Hallová, daňová partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Slovensko.

 

2. Vznik nového Inštitútu tieňového štatutára

Od budúceho roka sa zavedie novela Obchodného zákonníka, ktorej cieľom je boj s “bielymi koňmi“, tak sa po prvý krát do nášho právneho poriadku dostane inštitút tieňového štatutára. Po novom už nebude za chod firmy zodpovedná výlučne osoba figurujúca v spoločnosti, ale aj osoba, ktorá ju v skutočnosti riadi.

 

„Štát sa týmto krokom snaží získať vplyv aj na konanie ľudí, ktorí sa doteraz skrývali za nastrčených štatutárov firiem. Odteraz budú aj títo ľudia povinní konať s odbornou starostlivosťou v súlade so záujmami spoločnosti a všetkých jej spoločníkov, inak im hrozí rovnaký postih ako v prípade štatutárov,“ informoval Erik Schwarcz z advokátskej kancelárie GHS Legal.

 

3. Overovanie podpisov pred notárom

Osvedčenie podpisu štatutárneho orgánu sa bude musieť konať priamo pred notárom alebo na matrike, pričom nebude možné tento podpis uznať dodatočne za vlastný.

 

„Toto opatrenie vzniklo v reakcii na prípady z praxe, kedy osoba, ktorá bieleho koňa do funkcie fakticky dosadzovala, nechala konateľa uznať podpisový vzor, ktorý biely kôň nepodpísal za vlastný. Tým mohla osoba, ktorá skutočne podpísala podpisový vzor, naďalej podpisovať dokumenty v mene spoločnosti aj bez účasti tohto bieleho koňa,“ vysvetľuje Schwarcz.

 

4. Už žiadne zlučovanie firiem kvôli kráteniu daní

Mnohí podnikatelia využívali zlučovanie alebo rozdeľovanie firiem, teda podnikovú reorganizáciu, abyli si mohli krátiť dane. Praktizovali to dvoma spôsobmi. Doteraz dával Zákon o dani z príjmov v prípade podnikových kombinácií pre účel dane z príjmov na výber medzi reálnymi hodnotami a pôvodnými cenami, ktoré sú daňovo neutrálnou formou.

 

"Podľa novely už bude možné iba v reálnych hodnotách realizovať nielen vklady realizované v rámci slovenských transakcií, ale aj individuálne vklady, respektíve vklady podniku alebo jeho časti mimo územia SR, ale, samozrejme, aj z tohto pravidla existujú výnimky," vysvetlil Martin Chlebec, manažér a daňový poradca spoločnosti Deloitte.

 

„Vláda pripravila pred podnikateľov najzásadnejšie zmeny v oblasti daní z príjmov za posledných 15 rokov. A zmena v reorganizácii patrí k tým najhorším rozhodnutiam. Slovensko sa týmto krokom negatívne odlíši od krajín ako Nemecko či Rakúsko, kde tieto transakcie logicky nie sú zdaňované a opäť stratí časť svojej atraktivity pre investorov,“ hovorí Hallová.

 

5. Ochrana osobných údajov

Prísnejšie pravidlá na ochranu osobných údajov budú platné od 25. mája 2017. Tie sú výsledkom nariadenia EÚ, konkrétne GDPR (General Data Protection Regulation). Táto zmena sa dotkne každej jednej spoločnosti, ktorá spracúva osobné údaje. Úpravuje spôsob akým budú firmy nakladať s osobnými údajmi. Tieto zmeny pocítia najmä veľké sektory, ktoré pracujú s obrovským množstvom osobných údajov, ako napríklad zdravotníctvo či personálne agentúry.

 

6. Zodpovednosť vzťahujúca sa aj na ostatných spoločníkov firmy

Novela Obchodného zákonníka upravuje, akým spôsobom a kto všetko bude niesť následky za napríklad úpadok spoločnosti, konkurz či škodu, ktorá viedla k likvidácii spoločnosti. Od budúceho roka už nebude platiť, že spoločník napríklad v akciovej spoločnosti bude ručiť za dlhy iba do výšky svojho vkladu do základného imania.

 

„Novela súčasne zavádza vyvrátiteľnú domnienku, podľa ktorej, ak sa nepreukáže iná výška škody, predpokladá sa, že veriteľovi vznikla škoda v rozsahu, v akom jeho pohľadávka nebola uspokojená po zastavení konkurzného konania vedeného voči ovládanej osobe. Táto zmena má potenciál pomôcť veriteľom dostať sa k svojej pohľadávke aj v prípadoch, kedy dnes končili s prázdnymi rukami napríklad kvôli nedostatku majetku,“ vysvetľuje Schwarcz.

 

7. Zmeny v odpočte na výskum a vývoj

Štát navýšil odpočet z pôvodných 25% na 100% nákladov na výskum a vývoj. „Doterajšie skúsenosti ukázali, že problematické podmienky čerpania superodpočtu sú najväčšou prekážkou v príchode firiem, ktoré na Slovensku budú robiť výskum a vývoj. A tie sa, žiaľ, nemenia. Finančné riaditeľstvo bude naďalej zverejňovať detailný popis projektov, čím budú firmy prichádzať o konkurenčnú výhodu,“ tvrdí Hallová.

 

8. Patent box v SR

Zavedenie Patent boxu je podpora, ktorú praktizujú aj západné krajiny EÚ. Jej cieľom je formou podpory pritiahnuť výskum a vývoj do tunajšej ekonomiky. Slovenská verzia spočíva v oslobodení príjmov spoločnosti do výšky až 50% z licenčných poplatkov na použitie registrovaných patentov či úžitkových vzorov, ktoré sú výsledkom výskumu a vývoja a počítačových programov vo vlastnej firme.

 

Odpisovanie poplatkov bude možné iba počas doby daňového odpisovania aktivovaných nákladov na vývoj patentov alebo úžitkových programov. Nevzťahuje sa však na príjmy plynúce z nakúpených patentov, úžitkových vzorov, dizajnov alebo softvéru.

 

9. Index daňovej a colnej spoľahlivosti

Rezort financií zavedie hodnotenie daňovníkov, index daňovej a colnej spoľahlivosti. Tento index bude určený výslovne na pre účely finančnej správy, ktorý nebude zverejnený. Ak budú podnikatelia spoľahliví a svoje záväzky si budú riadne plniť, môžu tak pomôcť aj sami sebe. Čaká ich oveľa menej daňových kontrol, predĺženie lehôt v prospech daňovníka či rýchlejšie vyplatenie vratiek DPH. Samotný index pridelený jednotlivému daňovníkovi bude poznať len on a finančná správa.

 

10. Doplácanie dane zo zahraničných spoločností

V prípade, že má slovenský podnikateľ podiel v zahraničnej firme, bude musieť vždy prepočítať daň podľa slovenských pravidiel pre výpočet dane z príjmov právnických osôb. Ak bude daň vyššia ako tá v zahraničí, bude musieť na Slovensku tento rozdiel dorovnať. Hallová sa obáva, že zavedením tohto pravidla vznikne veľa nedorozumení. Taktiež upozorňuje aj na zdĺhavý proces a komplikovanú administratívu s ním spojenú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies