Podnikatelia pozor: Na podanie priznania dane z motorových vozidiel ostáva len pár dní

NETKY.SK • 28 Január 2015, 15:29 • 2 min
Podnikatelia pozor: Na podanie priznania dane z motorových vozidiel ostáva len pár dní

BRATISLAVA - Na podanie priznania k dani z motorových vozidiel ostávajú podnikateľom, ktorí majú firmy so sídlom na Slovensku, už len tri dni.

slovakia

left justify in out

Priznanie treba podať a daň zaplatiť najneskôr v pondelok (2. februára 2015). Pri priznaniach za rok 2014 k zásadným zmenám nedochádza a nová právna úprava účinná od 1. januára 2015 ovplyvní ich podávanie až v roku 2016. Napriek tomu prináša niekoľko noviniek, ktoré sa vzťahujú už aj na priznania podávané za rok 2014.
     

"Predpokladanú daň na rok 2015 a podľa nej aj preddavky na daň si už daňovník vypočíta podľa nového zákona o dani z motorových vozidiel, v ktorom sú sadzby jednotne určené pre celé územie SR. Avšak pri výpočte dane za rok 2014 použije ešte ročné sadzby dane vyšších územných celkov platné na rok 2014," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Upozornila zároveň, že priznanie už nepodávajú organizačné zložky právnických osôb, ako tomu bolo doteraz, ale právnická osoba, ktorá má v doklade ako držiteľa vozidla zapísanú organizačnú zložku, a to podľa miesta evidencie vozidla.

     

"Napríklad firma, ktorá sídli v Bratislave a organizačné zložky má povedzme v Košiciach a vo Zvolene, kde sú aj evidované na tamojších dopravných inšpektorátoch, podáva priznanie na Daňový úrad Košice a tiež v Banskej Bystrici, keďže vo Zvolene je len pracovisko daňového úradu a na pracoviskách sa priznania nepodávajú," vysvetlila hovorkyňa FS.
     

Priznania sa podávajú ešte podľa zákona o miestnych daniach a na tlačive schválenom Opatrením Ministerstva financií (MF) SR z 10. septembra 2012.
     

Nový zákon o dani z motorových vozidiel zaviedol zníženie a zvýšenie ročnej sadzby dane počnúc mesiacom prvej evidencie vozidla uvedenej v doklade vozidla. "Daňovník ich použije už teraz pri výpočte predpokladanej dane na zdaňovacie obdobie roka 2015 a uvedie v riadku 40 tohtoročného daňového priznania," doplnila Macíková. Sadzbu dane za rok 2015 si zníži o 25 % počas prvých 36 kalendárnych mesiacov, počnúc mesiacom prvej evidencie vozidla, o 20 % počas nasledujúcich 36 kalendárnych mesiacov (37 - 72 mesiacov), o 15 % počas ďalších 36 kalendárnych mesiacov (73 - 108 mesiacov). Nasledujúcich 36 mesiacov (od 109 do 144 mesiacov) použije ročnú sadzbu uvedenú v prílohe č. 1 zákona o dani z motorových vozidiel.
     

Ročná sadzba dane sa zvýši o 10 % počas nasledujúcich 12 kalendárnych mesiacov (145 - 156 mesiacov) a o 20 % pre vozidlá, ktoré majú viac ako 156 kalendárnych mesiacov, vrátane mesiaca prvej evidencie. 
     

V súvislosti s novým zákonom o dani z motorových vozidiel si predpokladanú daň musia vypočítať podnikatelia aj pre vozidlá kategórie L, ktoré doteraz neboli predmetom dane. "Zákon o dani z motorových vozidiel rozšíril predmet dane aj o túto kategóriu, napríklad malý motocykel, trojkolesové, dvojkolesové vozidlo, motorové štvorkolky, ak sa používajú na podnikanie," doplnila hovorkyňa FS SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona