Podnikatelia sa búria: Nový zákon chce ďalšie dane z dividend, platiť ale majú iba Slováci

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:34 • 2 min
Podnikatelia sa búria: Nový zákon chce ďalšie dane z dividend, platiť ale majú iba Slováci

BRATISLAVA - Prijatie daňového balíčka, ktorý predstavilo Ministerstvo financií (MF) SR, bude mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie na Slovensku. Zavedenie dane z dividend, zvýšenie spotrebnej dane z tabaku, zvýšenie osobitného odvodu v regulovaných odvetviach, nezníženie bankového odvodu, či zvýšenie poplatkov za hazardné hry predstavuje podľa Klubu 500 a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) vplyv na podnikateľské prostredie v hodnote viac ako 350 miliónov eur ročne.

slovakia

left justify in out

Podľa podnikateľov vláda prichádza s balíčkom daňových opatrení v čase, keď rastú daňové príjmy. Len za minulý rok boli vyššie o 1,3 miliardy eur, ako boli predpokladané odhady a počas prvých siedmich mesiacov tohto roka sa zlepšil výber daní o 310 miliónov eur. "Pokiaľ by sa opatrenia realizovali, bude to mať obrovské dopady. Ďalej sa bude zneisťovať celkové podnikateľské prostredie na Slovensku," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda SOPK Peter Mihók.

 

Podotkol, že pre firmy je stabilita ekonomického prostredia mimoriadne dôležitá. "My už máme určité signály, aj významných podnikateľských subjektov, ktoré sa rozhodli odísť zo Slovenska a nemôžeme vylúčiť, že budú pokračovať aj ďalšie," uviedol Mihók s tým, že opatrenia môžu mať negatívny vplyv aj na spotrebiteľov. "Mnohé produkty sú určené na finálnu spotrebu a zvyšovanie nákladov nutne musí každý zakalkulovať do svojej ceny," predpokladá Mihók.

 

Veľké množstvo noviel a daňových zákonov však podľa SOPK a Klubu 500 neúmerne zvyšuje administratívnu aj finančnú záťaž podnikateľov. "Pre nás je ťažko pochopiteľné a ťažko vysvetliteľné malým akcionárom, prečo vláda pristupuje k zdaňovaniu dividend, navyše retroaktívne od roku 2004, keď tieto neboli zdaňované podľa v tom čase platných zákonov," upozornil predseda Klubu 500 Vladimír Soták. Podľa podnikateľov pri tomto návrhu dochádza k porušeniu ústavných práv. Klub 500 preto nevylučuje napadnutie návrhu na Ústavnom súde SR.

 

"Retroaktivita neobstojí. Sú tu firmy, ktoré vyviezli zisky, a tých sa dodatočné zdanenie netýka. Týka sa iba tých, ktorí sa správali v súlade s platnými zákonmi. Namiesto toho, aby boli ocenení, že peniaze použili na rozvoj fabrík, tak majú byť potrestaní. Štát nemôže povedať, že sa rozhodol vziať 15 % z dividend za 12 rokov dozadu," skonštatoval Soták.

 

Podnikatelia preto vyzývajú vládu, aby stiahla návrh na zavedenie dane z dividend, aby nerozširovala osobitný 8-% odvod z poistného na celé poistné, ako aj ďalšie návrhy na zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia. "Pre nás je alfou a omegou podnikateľské prostredie. Z 5,5 milióna ľudí iba 1,8 milióna robí v priemysle, službách a poľnohospodárstve. Nastavme také pravidlá, aby sa tu dalo férovo existovať. Môžeme sa baviť aj o zdanení dividend, nemáme problém. Ale potom, prečo máme odvodové zaťaženie 52 %. Tak nastavme nový daňový systém," dodal Soták.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona