Podnikatelia očakávajú v súvislosti s opatreniami konkrétnejšie informácie

NETKY.SK • 10 September 2010, 07:25 • 2 min
Podnikatelia očakávajú v súvislosti s opatreniami konkrétnejšie informácie

Podnikatelia očakávajú v súvislosti s opatreniami konkrétnejšie informácie

slovakia

left justify in out

img

K ambíciám vlády usporiť 1,7 miliardy eur by Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) privítalo definitívnu predstavu, ako sa táto suma vyzbiera. Ako povedal pre TASR prezident ZPS Ján Oravec, to trvá už dlho, a preto by bolo načase predstaviť verejnosti konkrétne údaje, koľko sa získa na zmene daní a odvodov a ďalších pripravovaných opatrení.
"Dnes vieme len to, že 900 miliónov sa má ušetriť na výdavkoch, pritom nie sú známe detaily. Vieme, že vláda chce ušetriť 10 % na prevádzkových a mzdových výdavkoch ministerstiev, ale nevieme o zvyšku, ako sa má dosiahnuť úspora tých 900 miliónov."
Podľa Oravca zvýšenie DPH z 19 na 20 % by sa nemalo dramaticky prejaviť na zvýšení cien. Za pozitívnu považuje skutočnosť, že po prvý raz bolo zadefinované, kedy toto opatrenie prestane platiť. V tomto prípade je to po splnení maastrichtských kritérií. Potom, v zmysle pripravovanej novely, by sa malo vrátiť späť k 19 % DPH. Oravec si myslí, že je to dobrý precedens a mal by byť použitý aj pri iných legislatívnych normách. Aj vo svete sa používa princíp, že zákon má ustanovenia o obmedzenej účinnosti až do doby, kedy sa naplní skutočnosť kvôli ktorej sa norma prijímala.
Ako ďalej povedal, ďalším opatrením je zjednotenie výšky paušálnych výdavkov na 40 %. To síce, ako zdôraznil, pocítia najmä remeselníci, ktorí si doteraz mohli uplatňovať 60-% sadzbu, avšak ide o zníženie, ktoré sa dá akceptovať. Na strane druhej však nejde o opatrenie, ktoré by prinieslo zásadné zmeny v štátnom rozpočte. Tie môže, podľa Oravca, priniesť až systémový zásah do odvodov a daní a ten zatiaľ predstavený nebol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona