Podnikatelia nabádajú Camerona na opatrnosť, aby neohrozil obchod

NETKY.SK • 9 Január 2013, 11:06 • 2 min
Podnikatelia nabádajú Camerona na opatrnosť, aby neohrozil obchod

Podnikatelia nabádajú Camerona na opatrnosť, aby neohrozil obchod - Svet Skupina vplyvných britských podnikateľov v otvorenom liste upozornila britského premiéra Davida Camerona, že prípadným návrhom na vystúpenie Británie z EÚ by ohrozil britský obchod.

slovakia

left justify in out

imgSkupina vplyvných britských podnikateľov v otvorenom liste upozornila britského premiéra Davida Camerona, že prípadným návrhom na vystúpenie Británie z EÚ by ohrozil britský obchod.

List, ktorý podpísalo desať signatárov, vrátane zakladateľa Virgin Group Richarda Bransona, zverejnil dnes denník Financial Times. 

Podnikatelia v liste priznávajú, že súčasná EÚ potrebuje viac reforiem, ale nabádajú britské vedenie k opatrnosti, aby nezašlo k opätovnému prerokovávaniu podmienok členstva Británie v EÚ. Obávajú sa totiž, že by tým bolo ohrozené samotné členstvo Británie v EÚ a viedlo by to k neistote, ktorá by poškodila britské obchodné záujmy. To, ako sa uvádza v liste, by malo byť tým posledným, čo by britský premiér mal chcieť urobiť.

Cameron, ktorý vníma rastúci euroskepticizmus britských voličov, už avizoval, že vzťahy Británie s Bruselom chce renovovať. Očakáva sa, že svoje zámery odhalí v prejave koncom januára.

Jeho opakujúce sa volanie po znovuprerokovaní zmlúv Británie s EÚ vyvolalo obavy, že Británia smeruje k vystúpeniu z EÚ, ale samotný Cameron sa netají názorom, že Británia by mala súčasťou EÚ zostať.

Írsko, ktoré 1. januára prevzalo na pol roka predsedníctvo v EÚ, vyzvalo v utorok Britániu, aby nevystupovala tak nepriateľsky vo svojom tlaku na zmeny v jej vzťahoch s EÚ. 

Írska ministerka pre európske záležitosti Lucinda Creightonová na utorkovom stretnutí s novinármi dodala, že Dublin sa v prípade potreby bude snažiť pozitívne vplývať na susednú Britániu, ak sa vláda v Londýne rozhodne pre odchod z eurozóny.

Uviedla, že jej krajina má dobré vzťahy s oboma tábormi, s eurozónou aj krajinami mimo tohto zoskupenia, a preto si vie predstaviť úlohu akéhosi mosta medzi nimi, vrátane Británie.

Ministerka zároveň uviedla, že sa nechce púšťať do špekulácií, ale ak by došlo k tomu, že Briti by uvažovali o odchode z eurozóny či EÚ, írske predsedníctvo by voči Britom vystupovalo nie ako prokurátor, ale ako priateľ. Ako priateľ, ktorý rád upozorní na spoločné a dobré výhody členstva v EÚ, napríklad na jednotný trh.

Ministerka zároveň upozornila, že EÚ si musí byť vedomá úlohy, ktorú Británia zohráva v únii, ale na druhej strane aj v Londýne musia oceniť úlohu EÚ pre Britániu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies