Podnikatelia chcú posilniť právny štát

NETKY.SK • 17 Február 2015, 15:47 • 2 min
Podnikatelia chcú posilniť právny štát

BRATISLAVA - Návrhy na lepšie fungovanie právneho štátu pripravilo štrnásť podnikateľských združení, zamestnávateľských asociácií a obchodných komôr, ktoré sú zoskupené v Iniciatíve za vládu zákona (Rule of Law).

slovakia

left justify in out

Predstavitelia iniciatívy sa v pondelok stretli s predsedom vlády Robertom Ficom a odovzdali mu list s odbornými návrhmi, ktoré majú prispieť k systematickému zlepšovaniu stavu justície, odstraňovaniu korupcie a zvyšovaniu transparentnosti a predvídateľnosti legislatívneho procesu na Slovensku. Informovala o tom Americká obchodná komora. 

 

Zástupcovia podnikateľskej koalície premiérovi odovzdali stanovisko, v ktorom konštatujú, že súčasný stav justície, miera výskytu korupcie a nepredvídateľný legislatívny proces majú negatívny dopad na hospodársky rast a životnú úroveň občanov a predstavujú nielen spoločenský, ale aj ekonomický problém. Stanovisko zaslali aj prezidentovi a predsedovi parlamentu. O vytvorení iniciatívy informovali podnikatelia vládu ešte v júni 2014. 

 

Podnikatelia pripravili sériu odporúčaní v troch oblastiach. V oblasti transparentnosti a predvídateľnosti legislatívneho procesu navrhujú zaviesť systematický prístup v komunikácii s verejnosťou o legislatívnych zmenách a zaviesť do praxe analýzy vplyvov zákonov a regulačných opatrení. "Za rovnako dôležité považujú podnikatelia zavedenie transparentného mechanizmu pripomienkovania poslaneckých návrhov ako aj zlepšenie postupu preberania európskej legislatívy," uviedla Americká obchodná komora. V oblasti korupcie experti iniciatívy navrhujú zaviesť jednoznačné pravidlá a transparentné kritériá pri čerpaní prostriedkov z európskych fondov. Zároveň vnímajú za potrebné presadzovať princípy transparentnosti, odbornosti a kontinuity v štátnej správe. Zodpovednosť si členovia iniciatívy uvedomujú aj smerom dovnútra podnikateľského sektora, preto podporujú aktivity zamerané na zlepšenie etických štandardov v rámci slovenského podnikateľského prostredia. 

 

Podnikatelia považujú efektívnu a transparentnú justíciu za nutný prvok stabilného podnikateľského prostredia. Pre zmenu negatívneho vnímania justičného systému je podľa nich potrebné prijať systematické opatrenia vo všetkých jeho zložkách. Navrhujú preto kroky, ktoré by mali prispieť k skráteniu dĺžky súdnych konaní. Chcú tiež zmeny v procesoch konkurzu a reštrukturalizácie a zvýšiť predvídateľnosť súdnych rozhodnutí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies