Podnikatelia chcú čo najrýchlejšiu vakcináciu obyvateľstva

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 09:03 • 2 min
Podnikatelia chcú čo najrýchlejšiu vakcináciu obyvateľstva

SLOVENSKO - Podnikatelia na Slovensku túžia po zlepšení situácie.

slovakia

left justify in out

Taktiež chcú implementáciu balíčkov opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia a znižovanie administratívnej záťaže. Vyplýva to z prieskumu medzi podnikateľmi o stave podnikateľského prostredia, ktorý vo februári realizovala Podnikateľská aliancia Slovenska v spolupráci s inštitútom INEKO.

 

img

 

Pandémia podľa respondentov výrazne zhoršila podmienky na podnikanie a ak by sa mal opakovať rok 2020, polovica oslovených podnikateľov by dokázala prežiť len pár mesiacov, maximálne rok.

 

Sedem z desiatich opýtaných si myslí, že sa podnikateľské prostredie v minulom roku zhoršilo, približne traja zo štyroch uviedli, že pandémia vlani ohrozila ich podnikanie. Za najčastejšie príčiny označili zníženie záujmu zákazníkov o ich produkty, ďalej poškodenie podnikania štátnymi opatreniami a vyčerpanie značnej časti rezerv.

 

img

 

Pri riešení dôsledkov pandémie určili podnikatelia ako najefektívnejšie opatrenie rýchlu vakcináciu, najrýchlejšie otváranie prevádzok aj škôl s ohľadom na epidemickú situáciu a zvýšenie a rozšírenie priamej pomoci štátu pre podnikateľov postihnutých pandémiou.

Pri podpore podnikania z dlhodobého pohľadu by podľa respondentov prieskumu boli pre nich najlepšie rýchla implementácia balíčkov opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia a znižovanie administratívnej záťaže.

 

Následne aj potláčanie korupcie, rovnosť pred zákonom a lepšiu vymožiteľnosť práva. Do tretice by to malo byť zníženie priamych daní a odvodov, a kompenzácia výpadkov lepším výberom, ako aj zvýšením daní zo spotreby a majetkových daní.

 

Súvisiaci článok: Podnikateľom chýba v opatreniach odpustenie odvodov či zavedenie dotácie na fixné náklady



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies