Podnikatelia by si mali dôkladne overovať svojich dodávateľov

NETKY.SK • 4 Október 2016, 09:12 • 2 min
Podnikatelia by si mali dôkladne overovať svojich dodávateľov

Bratislava – Stať sa nedobrovoľne súčasťou takzvaného karuselového podvodu nie je pre podnikateľov také zložité. V posledných mesiacoch sa viacero renomovaných spoločností na Slovensku bez svojho vedomia zaplietlo do podvodov na dani z pridanej hodnoty (DPH). Finančná správa (FS) preto radí, ako sa neocitnúť v podvodnej schéme.

slovakia

left justify in out

Firmy by sa mali vyhnúť lákavým, ale podozrivým ponukám. „Ak dostanete vo svojom podnikaní dodávateľskú ponuku, ktorá je o 20 % lacnejšia ako zvyšok trhu, tak je to relatívne jasným indikátorom toho, kde tá 20-% zľava vzniká,“ upozornil prezident FS František Imrecze.

 

Podnikatelia by mali podľa neho nakupovať od preverených dodávateľov a v prípade obchodov s novými dodávateľmi označil za dôležité dôkladne si preveriť ich legálnosť. Možností preverenia dodávateľa je veľa. „Určite je možné skontrolovať si firmu v zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne, je možné skontrolovať, či podáva účtovné závierky vo verejnom registri účtovných závierok,“ opísal Imrecze.

 

Vlastné registre má aj finančná správa. Ide o zoznam daňových dlžníkov, zoznam platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie na DPH, či zoznam firiem registrovaných pre DPH. Veľa napovie tiež informácia, ako dlho je firma na trhu.

 

„Chcem povzbudiť podnikateľov k tomu, aby si nových dodávateľov overovali a aby sa vyhli tomu, aby sa dostali do karuselu. Pretože hlavne v rokoch 2015 a 2016 sa nám objavuje veľa veľkých a renomovaných spoločností v karuseloch a následne šetrením, či už daňovým alebo policajným, je evidentné, že o tom nevedeli a využili nejakú lákavú ponuku,“ priblížil Imrecze.

 

V karuseli ide o obchody cez niekoľko úrovní nastrčených firiem – subjekt nekupuje priamo od výrobcov, ale cez niekoľko subdodávateľov. Z dôvodu „zneprehľadnenia a nevystopovania“ sa v schéme vyskytujú zahraničné subjekty a subjekty so zahraničnými štatutármi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona