Podnikatelia by mohli zakladať eurové s.r.o. už začiatkom roka 2015

NETKY.SK • 12 August 2014, 14:10 • 2 min
Podnikatelia by mohli zakladať eurové s.r.o. už začiatkom roka 2015

BRATISLAVA - Podnikatelia by mohli už od 1. januára budúceho roka zakladať spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých základný vklad pri založení bude symbolické jedno euro.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR to navrhuje v novele Obchodného zákonníka. Medzirezortné pripomienkové konanie je už ukončené, o novele bude teraz rozhodovať vláda SR. Hodnotu základného imania v novom type s.r.o. navrhuje znížiť zo súčasných minimálne 5000 eur na jedno euro a hodnotu vkladu jedného spoločníka zo súčasných aspoň 750 eur tiež na jedno euro.
     

"Takzvaná 1-eurová eseročka je vhodná len na niektoré typy projektov, ktoré nepotrebujú vysoký vstupný kapitál. Podporovať tak chceme napríklad internetovú ekonomiku a také typy projektov, ktoré neohrozia splnenie záväzkov voči dodávateľom a odberateľom. Tieto spoločnosti chceme však motivovať ďalej, aby rástli a zvyšovali svoj kapitál, a preto určitú časť ziskov si budú musieť odkladať tak, aby do budúcnosti tieto pôvodne eurové spoločnosti zvýšili svoj základný kapitál z vlastných zdrojov, a nie zo zdrojov veriteľov," priblížila hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová.
     

Rezort spravodlivosti ďalej navrhuje, že ak základné imanie bude nižšie ako 25.000 eur, spoločnosť bude povinná uvádzať imanie v obchodných dokumentoch a taká spoločnosť môže mať najviac troch spoločníkov. V súčasnosti môže s.r.o. bez ohľadu na výšku základného imania založiť aj jedna osoba a môže mať najviac 50 spoločníkov.
     

"Navrhujeme, aby sa spoločnosti so základným imaním do 25.000 eur, teda spoločnosti s nízkou kapitalizáciou zdrojov, odlišovali od takých, ktoré sú z väčšej časti kryté vlastnými zdrojmi, teda s vysokou kapitalizáciou vlastných zdrojov. Veritelia budú mať takto o spoločnostiach s nízkou kapitalizáciou zdrojov od začiatku informáciu, keďže výška základného imania a rozsah jeho splatenia budú povinne uvádzať vo svojich dokladoch," povedala ďalej Donevová. Pôvodne mali niesť zodpovednosť za neuvedenie týchto údajov pod hrozbou sankcie členovia štatutárnych orgánov. Minister spravodlivosti na rozporovom konaní s Republikovou úniou Slovenska (RÚZ) a Klubom 500 dospeli k záveru, že sankcie sa rušia.
     

"Povinnosť uvádzať výšku imania ostane, ale nebude priama zodpovednosť členov štatutárneho orgánu za neuvedenie týchto informácií," potvrdila Donevová. Obchodné spoločnosti sa preto musia pripraviť na zmenu obchodnej dokumentácie. Novela Obchodného zákonníka by totiž mala platiť už začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies