Podnikatelia by mali mať menej povinností voči Sociálnej poisťovni

NETKY.SK • 9 August 2013, 13:48 • 2 min
Podnikatelia by mali mať menej povinností voči Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA – Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali mať od budúceho roka menej povinností voči Sociálnej poisťovni.

slovakia

left justify in out

Napríklad by sa im mala zrušiť prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť pri platení povinných sociálnych odvodov. V novele zákona o sociálnom poistení to navrhuje ministerstvo práce. Aj o tomto návrhu bude na pondelkovom (12.8.) zasadnutí rokovať Hospodárska a sociálna rada (HSR).

Rezort práce chce novelou najmä odbúrať administratívnu záťaž podnikateľov, upraviť postup vymáhania pohľadávok Sociálnou poisťovňou a zlepšiť postavenie fyzických osôb v období starostlivosti o dieťa. "V oblasti zníženia administratívneho zaťaženia SZČO a dobrovoľne poistených osôb sa navrhuje zrušenie prihlasovacej a odhlasovacej povinnosti na povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie a zavedenie povinnosti Sociálnej poisťovne oznámiť samostatne zárobkovo činnej osobe vznik povinného poistenia, ako aj výšku poistného," uvádza ministerstvo v predkladacej správe.

Zmeny majú nastať aj pri určovaní vymeriavacieho základu SZČO. Ten by sa už nemal posudzovať v závislosti od registrácie u správcu dane, ale od dosiahnutého príjmu z výkonu samostatnej zárobkovej činnosti. Zmeny sa dotknú aj dobrovoľného poistenia. To zanikne, ak dobrovoľne poistená osoba nezaplatí poistné dva kalendárne mesiace za sebou.

Novela zákona má byť ústretovejšia aj voči fyzickým osobám (FO), ktoré sa v danom období starajú o dieťa. "V oblasti zlepšenia postavenia FO v období starostlivosti o dieťa sa navrhuje vylúčenie príjmov dosahovaných v období materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky z vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, ak negatívne ovplyvňuje denný vymeriavací základ na určenie výšky tejto dávky," priblížilo ministerstvo. Rezort práce taktiež navrhuje umožniť fyzickým osobám poberať nemocenské dávky v súbehu s príjmom dosahovaným v období nároku na výplatu dávky. Nesmú však počas poberania nemocenskej dávky pracovať.

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2014, okrem ustanovení, ktoré sa týkajú zníženia administratívneho zaťaženia SZČO, pri ktorých sa navrhuje účinnosť od 1. júla 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies