Podnikateľ zo Starej Ľubovne poškodil finančné záujmy európskych spoločenstiev, uzavrel dohodu o vine a treste

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 13:00 • 2 min
Podnikateľ zo Starej Ľubovne poškodil finančné záujmy európskych spoločenstiev, uzavrel dohodu o vine a treste

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dva roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest dvetisíc eur dostal 56-ročný podnikateľ zo Starej Ľubovne Ľubomír Priščák za zločin subvenčného podvodu a prečin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev, čiastočne v štádiu pokusu.

slovakia

left justify in out

Priščák priznal, že skutky spáchal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú schválil senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.


Skutky Priščák spáchal v rokoch 2010 až 2014 po tom, ako uzavrel dohodu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni. Podnikateľ požadoval príspevok zo štátneho rozpočtu a európskych fondov na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne formou refundácie nákladov za vedenie účtovníctva a za odvody poistného do Sociálnej poisťovne.

 

Priščák k žiadostiam o platbu predkladal sfalšované doklady. Išlo o faktúry za vedenie účtovníctva, poštové poukazy a pokladničné doklady o úhrade poistného do Sociálnej poisťovne, ktoré neboli nikdy zrealizované. Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny tým spôsobil škodu 5 438 eur. Navyše sa pokúsil podvodom vylákať ďalšiu sumu vo výške viac ako päťtisíc eur.


Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Priščák reálne spôsobenú škodu 5 438 eur nahradil, čo malo vplyv na výšku trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies