Podnikateľ Janoušek sa na súde ospravedlnil žene, ktorú vlani zrazil autom

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 13:09 • 2 min
Podnikateľ Janoušek sa na súde ospravedlnil žene, ktorú vlani zrazil autom

PRAHA - Český lobista Roman Janoušek sa dnes pred pražským mestským súdom ospravedlnil žene, ktorú vlani v opitosti zrazil autom. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Urobil som chybu, ktorá sa nedá vziať späť," povedal podnikateľ. Za pokus o vraždu mu hrozí desať až 18 rokov väzenia. Janoušek uviedol, že kvôli zdravotnému stavu nebude vypovedať, iba prečítal svoju výpoveď a zo súdu odišiel. Žene už skôr zaplatil odškodné 830.000 českých korún.      

"Sú veci, ktoré sa vrátiť nedajú. Chyba, ktorá sa stala, sa nedá vrátiť. Chcel by som sa ospravedlniť poškodenej a jej rodine za to, čo som urobil... Som pripravený niesť následky svojho pochybenia," uviedol Janoušek vo výpovedi.

Podnikateľ povedal, že nehoda sa stala v pre neho ťažkom období, keď médiá zverejnili odpočúvania jeho hovorov s bývalým pražským primátorom Pavlom Bémom. "Prestal som vnímať realitu, nevedel som, komu veriť. Človek sa v tom začne utápať," opísal svoju situáciu. Lobista sa na súde posťažoval, že médiá z neho robia bezcitného surovca. "Kto si tým martýriom neprešiel, tak nevie, čo to je," dodal. 

Sudca Tomáš Kubovec, ktorý pojednávanie vedie ráznym štýlom, potom vyhovel jeho žiadosti a Janoušek súdnu sieň opustil. Na otázky novinárov nereagoval. Pojednávanie bude dnes a v ďalších dňoch pokračovať bez jeho prítomnosti.

Janoušek je obžalovaný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a z pokusu o vraždu, teda zo zločinu. Polícia namerala Janouškovi po nehode 2,28 promile alkoholu v krvi.

Nehoda sa stala vlani 23. marca. Janoušek na Vyskočilovej ulici v pražskej štvrti Michle narazil svojím porsche do volva, ktoré potom obišiel zľava a bez zastavenia pokračoval v jazde. Na neďalekých semaforoch dobehla k jeho autu žena z nabúraného vozidla. Chcela nehodu vyriešiť, ale Janoušek nereagoval. Najskôr lomcovala dverami jeho auta a neúspešne ich chcela otvoriť. Potom mu búchala do kapoty.

"Pribehla som k autu, klopala som na kapotu a požiadala som vodiča, aby vystúpil. Len na mňa pozeral," opísala situácia 53-ročná Vietnamka prostredníctvom tlmočníčky. Lobista potom do ženy vrazil a podľa obžaloby ju odhodil do diaľky 13-14 metrov. Štátna zástupkyňa Jana Kadeřábková vyhlásila, že obžalovaný musel vedieť, že ženu môže týmto spôsobom usmrtiť.

Žena skončila s vážnymi zraneniami v nemocnici. Podľa obžaloby ju podnikateľ zrazil úmyselne. On sa bráni, že do nej nenarazil zámerne, údajne o nej nevedel. Obeť si samotnú zrážku s autom nepamätá.

Vietnamka na súde uviedla, že stále nie je v dobrom zdravotnom stave. Na polícii však už skôr vyhlásila, že Janouškovo konanie nepokladá za úmysel. "Keby do mňa chcel naraziť, urobil by to už vtedy, keď som stála pred stredom jeho vozidla," uviedla.

Na súde vypovedal aj policajt Patrik Dyrbák, ktorý zasahoval pri Janouškovej nehode. Podnikateľ rozprával nesúvisle a potichu, bolo na ňom jasne badať únavu a alkohol. Správal sa však slušne a na pokyny polície reagoval, povedal Dyrbák. Ako svedkyňa vypovedala aj švagriná zranenej ženy, ktorá sa s ňou viezla v nabúranom volve.

Hlavné pojednávanie je zatiaľ naplánované do piatka 19. júla, ale kvôli neúčasti niektorých svedkov zrejme bude trvať niekoľko mesiacov, upozornilo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Janouška sa týka aj súčasná kauza, ktorá vyústila do pádu vlády Petra Nečasa. Policajti v júni zasahovali v pražskej Galérii Myšák, kde sídli jeho firma. Podnikateľ bol počas zásahu v Chorvátsku. Kriminalisti ho podozrievajú z ovplyvňovania verejných zákaziek; minulý týždeň ho kvôli júnovej razii vypočúvali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies