Podnikateľ Andrej Babiš má záujem o českú časť Tesca

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 15:46 • 2 min
Podnikateľ Andrej Babiš má záujem o českú časť Tesca

PRAHA - Druhý najbohatší Čech a minister financií Andrej Babiš chce spolu s investičnou skupinou Mid Europa Partners (MEP) získať časť britského maloobchodného reťazca Tesco.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom týždenník Euro, ktorý získal informácie od dvoch od seba nezávislých zdrojov z finančných kruhov.

 

Babiš spolupracuje s MEP prostredníctvom investičného fondu Hartenberg Holding. Ten sa stará o jeho peniaze. Česká časť Tesca môže mať hodnotu 55 miliárd Kč (2,01 miliardy eur).

 

Babišovi by prišla maloobchodná sieť vhod, lebo by tak uzavrel svoj plánovaný potravinársky kruh "z poľa na vidličku". Napokon o získanie nejakej siete predajní sa zaujíma už dlhšie. Usiloval sa už o predajne siete Spar v Česku. Rakúsky reťazec ich predal vlani holandskej skupine Ahold za 5,2 miliardy Kč.

 

Ak by Tesco predávalo celú svoju stredoeurópsku obchodnú sieť, jej cena by sa mohla dostať nad 4 miliardy eur.

 

Britská maloobchodná sieť Tesco oficiálne nepripúšťa možnosť svojho rozpredaja, ale má také finančné ťažkosti, že sa bude musieť časti biznisu zbaviť. Vlani prerobila firma ako celok 221 miliárd Kč, čo bolo najviac v jej 96-ročnej histórii. V Česku dosiahla vlani stratu takmer 4 miliardy Kč, v roku 2013 bola strata 1,1 miliardy Kč. Okrem toho Tesco ako celok má dlžobu 21,7 miliardy GBP (30,18 miliardy eur).

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies