Podnikateľ Mikuláš V. daňovým podvodom obral štát o takmer 29 mil.

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 07:57 • 2 min
Podnikateľ Mikuláš V. daňovým podvodom obral štát o takmer 29 mil.

Podnikateľ Mikuláš V. daňovým podvodom obral štát o takmer 29 mil.

slovakia

left justify in out

img

Polícia zadržala včera v skorých ranných hodinách na východnom Slovensku vplyvného podnikateľa Mikuláša V., ktorý sa mal v uplynulých rokoch dopustiť daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).
"Voči obvinenému bolo vznesené obvinenie pre trestný čin skrátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich spoločností, ktorých bolo niekoľko desiatok, s fiktívnym tovarom, na základe ktorých si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún," priblížil minister.
Celkovo pritom štát tomuto podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur). "Je dosť možné, že obvinenie bude rozšírené, čo sa týka rozsahu aj ďalších osôb," avizoval Lipšic. Podnikateľ bol zadržaný a po tom, ako bude dnes v popoludňajších hodinách vypočutý, vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor špeciálnej prokuratúry rozhodnú, akým spôsobom bude jeho trestné stíhanie prebiehať ďalej.
Mikuláš V. je podľa ministra financií Ivana Mikloša konateľom 77 obchodných spoločností z nich 51 je platcom dane z pridanej hodnoty. V rámci týchto spoločností obvinený uzatváral obchody, platby prebiehali vždy v hotovosti a zmluvy boli uzatvárané ústne. Tovar podľa Mikloša nikdy neopustil sklady, iba zmenil majiteľa. Minister dodal, že neexistujú žiadne doklady o preprave tovaru, väčšina spoločností nemala zamestnancov, ani žiadny hmotný investičný majetok. Mikuláš V. vraj obchodoval aj s takými komoditami ako lykožrút smrekový, drevené bránky či maštaľný hnoj. "Nie je známe, že sa s nimi voľne obchoduje na trhu," povedal Mikloš. Vyše päťdesiatka firiem obvineného za štyri roky údajne dosiahla tržby za tovar vo výške 705 miliónov eur a tiež stratu vo výške 3,3 miliardy korún, informoval ďalej minister financií.
Lipšic povedal, že podľa vyšetrovateľa existujú dôvody na väzobné stíhanie obvineného. Mikloš pri tejto príležitosti informoval, že jeho rezort vypracoval návrh koncepcie, ktorá by mala zabrániť daňovým únikom pri rôznych typoch daní. Materiál by mal byť podľa neho do vlády predložený v marci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies