Podnestersko dostalo od Ruska finančnú pomoc 23 miliónov eur

NETKY.SK • 27 Apríl 2012, 09:17 • 2 min
Podnestersko dostalo od Ruska finančnú pomoc 23 miliónov eur

Podnestersko dostalo od Ruska finančnú pomoc 23 miliónov eur - Svet Rusko poskytlo moldavskej odštiepeneckej republike Podnestersko finančnú rozvojovú pomoc 30 miliónov dolárov (23 miliónov eur). Informoval o tom prezident Podnesterskej moldavskej republi

slovakia

left justify in out

img

Rusko poskytlo moldavskej odštiepeneckej republike Podnestersko finančnú rozvojovú pomoc 30 miliónov dolárov (23 miliónov eur). Informoval o tom prezident Podnesterskej moldavskej republiky (PMR) Jevgenij Ševčuk.
      "Dostali sme tranžu v ruských rubľoch, ktorá zodpovedá približne 30 miliónom dolárov a je určená na stabilizáciu podnesterskej meny," oznámil vo štvrtok Ševčuk v televíznom rozhovore.
      "Ide o dôležitý prvok v pomoci nášmu štátu, našim ľuďom pri stabilizovaní ich životnej úrovne," vysvetlil prezident, ktorý po voľbách vlani v decembri vystriedal dlhoročného lídra Igor Smirnova. Ako dodal, očakáva ďalšiu pomoc z Moskvy v nasledujúcich mesiacoch, čo vyplynulo z nedávnej návštevy podpredsedu ruskej vlády Dmitrija Rogozina.
      Podnestersko, malá enkláva na východnom brehu rieky Dnester pri hraniciach s Ukrajinou, má samostatnú vládu od roku 1992, keď po krátkej vojne vyhlásila nezávislosť od Moldavska. Žije tam 550.000 obyvateľov, ktorí v priemere na osobu vytvoria hrubý domáci produkt 1800 dolárov (1350 eur). Krajina s vlastnou menou, ktorá však nie je zmeniteľná nikde inde ako v Podnestersku, má rozpočtový deficit približne 70 percent, uvádza agentúra RIA Novosti.
      Rusko síce v januári tohto roka až do odvolania zrušilo priamu pomoc Tiraspolu vo výške 300 miliónov dolárov ročne, napokon však uvoľnilo časť peňazí na zabezpečenie dôchodkov a čiastočného financovania výdavkov na vzdelávanie. Moskva od roku 2006 prispieva mesačne sumou približne 15 dolárov každému z približne 130.000 podnesterských dôchodcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies