Podmienky záchrany Cypru boli v porovnaní s Gréckom neférové

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 10:21 • 2 min
Podmienky záchrany Cypru boli v porovnaní s Gréckom neférové

NIKÓZIA - Medzinárodní veritelia Cypru neposkytli rovnakú podporu v ťažkých časoch, akej sa svojho času dostalo Grécku. Vyhlásil to v utorok cyperský prezident Nícos Anastasiádes v ostrej kritike podmienok medzinárodnej finančnej pomoci ostrovnému štátu, kvôli ktorým museli cyperské banky akceptovať masívne straty.

slovakia

left justify in out

 V liste veriteľom, kolektívne označovaným ako trojka, Anastasiádes vyjadril obavy, že prísne podmienky poskytnutia pomoci boli smrtiacim stiskom na krku ekonomiky v hlbokej recesii a že dlh zo zrušených bánk len zvýši zraniteľnosť bankového systému. "Mojím skromným názorom je, že podmienky záchrany nevznikli s dostatočnou prípravou. Pri žiadosti Cypru o pomoc sa do úvahy nebralo ani veľké bremeno a strata 25 percent HDP, ktoré Cypru privodila reštrukturalizácia gréckeho dlhu," píše sa v prezidentovom liste, ktorý zverejnila cyperská internetová stránka o financiách Stockwatch. Dodal, že pri záchrane gréckej ekonomiky začiatkom roka 2012 cyperské banky prišli o veľkú časť kapitálu, v rámci záchrany Cypru však tie isté banky museli predať svoje pobočky v Grécku, aby tamojší sporitelia neprišli o úspory. 

Záchranný balík pre Cyprus v hodnote 10 mld. eur EÚ a Medzinárodný menový fond v marci podmienili zrušením jednej z veľkých bánk a znárodnením časti vkladov v druhej. Proces, ktorý sa v jednej z najmenších ekonomík v únii aplikoval, sa využil historicky prvýkrát a tisíce vkladateľov vďaka nemu prišli o svoje úspory. Vláda následne zaviedla opatrenia obmedzujúce pohyb kapitálu, ktoré sú z väčšej časti stále v platnosti. Cyperský minister financií Haris Georgiades, ktorý podľa prezidentových slov trojku na potenciálne problémy upozornil, no nedostal žiadnu odpoveď, Anastasiádesov list odmietol komentovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona