Podmienky pre podnikanie v SR stagnovali, 5 krajín predbehlo Slovensko

NETKY.SK • 21 Október 2011, 21:16 • 2 min
Podmienky pre podnikanie v SR stagnovali, 5 krajín predbehlo Slovensko

Podmienky pre podnikanie v SR stagnovali, 5 krajín predbehlo Slovensko - Slovensko Slovenská republika sa v rebríčku Doing Business 2012 od Svetovej banky (SB) prepadla medziročne o 5 miest. V prieskume, ktorý meria reguláciu malých a stredných firiem, ta

slovakia

left justify in out

Slovenská republika sa v rebríčku Doing Business 2012 od Svetovej banky (SB) prepadla medziročne o 5 miest. V prieskume, ktorý meria reguláciu malých a stredných firiem, tak skončila na 48. priečke spomedzi 183 krajín.
"Nedošlo k výraznejšej zmene hodnôt indikátorov, ale skôr k stagnácii a obehnutiu inými krajinami ako napríklad Kazachstanom, Rwandou, Kolumbiou a Španielskom," informoval dnes Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.
Napriek poklesu v rebríčku si Slovensko udržalo najlepšiu pozíciu z krajín Vyšehradskej štvorky. Krajina je stále 3 priečky pred Maďarskom, ktoré si rovnako ako SR pohoršilo o 5 pozícií. Poľsko kleslo o 3 priečky na 62. miesto a Česká republika poskočila dopredu o 6 priečok na 64. miesto. Na prvom z troch miest rebríčka skončil Singapur, na druhom Hongkong a na treťom Nový Zéland.
"Z hľadiska jednotlivých oblastí sa SR najlepšie umiestnila v oblastiach registrácie vlastníctva (10. miesto) a získania úveru (24.)," tvrdí IFP. Naopak, krajina výrazne zaostáva v oblasti zahraničného obchodu (95.), prístupu k elektrickej energii (102.) a ochrane investorov (111.) či platenia daní (130.).
Prieskum Doing Business z dielne Svetovej banky meria reguláciu domácich malých a stredných firiem počas 10 fáz ich životného cyklu. Dáta sú založené prevažne na domácich zákonoch, rôznych iných reguláciách a administratívnych požiadavkách. Výhodou prieskumu je, že meria reguláciu ovplyvňujúcu podnikateľskú činnosť bežných podnikov a podmienky na začatie a ukončenie podnikania. Nevýhodou prieskumu je, že neskúma širšie faktory vplývajúce na podnikanie a dáta pochádzajú z najväčšieho mesta nemusia vystihovať situáciu v ostatných regiónoch. Údaje sa zároveň vzťahujú len na jednu právnu formu podnikania, ktorou je spoločnosť s ručením obmedzeným.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona