Podmienky pre podnikanie malých farmárov by mali byť priaznivejšie

NETKY.SK • 26 November 2014, 11:52 • 2 min
Podmienky pre podnikanie malých farmárov by mali byť priaznivejšie

BRATISLAVA - Podmienky pre podnikanie malých farmárov by mali byť priaznivejšie. Vyplýva to z Koncepcie podpory malých, mladých a rodinných farmárov, pripravenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú dnes prerokovala a schválila vláda SR.

slovakia

left justify in out

"Hlavným cieľom tejto koncepcie je predovšetkým podporiť diverzitu štruktúry poľnohospodárskych podnikov, zvýšiť životaschopnosť malých, mladých a rodinných fariem a zvýšiť a podporiť ich integráciu do potravinovej vertikály," uviedol agrorezort.
      

Koncepcia chce súčasne riešiť generačnú výmenu v poľnohospodárstve a podporiť zamestnanosť na slovenskom vidieku, kde je poľnohospodárstvo jedným z rozhodujúcich odvetví tvorby pracovných príležitostí.
      

Myšlienkovým základom koncepcie je vytvoriť na slovenskom trhu špecifickú skupinu poľnohospodárskych subjektov, integrovanú do potravinovej vertikály, ktoré uspokojujú dopyt po špecifických tovaroch a službách a plne využívajú pozitíva kolektívnych investícií do prvovýroby a spracovania svojich prvovýrobných produktov.
     

"Týmto spôsobom dôjde k naplneniu jedného z hlavných cieľov Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2014 až 2020, ktorým je podpora pridávania hodnoty do poľnohospodárskych produktov a služieb," zdôraznil v materiáli agrorezort.
      

Podnikanie malých, mladých a rodinných farmárov má podľa MPRV na Slovensku tradíciu najmä spred obdobia kolektivizácie, pričom obnovená bola len sčasti po roku 1989. Význam malých, mladých a rodinných farmárov z pohľadu národného hospodárstva, ako aj udržateľnosti poľnohospodárskej výroby, spočíva predovšetkým vo vyššom podiele vlastnej pôdy a práce, a tým lepšom odolávaní ekonomickým výkyvom, väčšej pružnosti využitia vlastných zdrojov základných výrobných faktorov, vyššom príspevku ku konceptu multifunkčného charakteru poľnohospodárstva a v internalizácii dosahov podnikania do vlastnej pôdy a života na dedine.
      

Pri dizajnovaní nástrojov podpory malých, mladých a rodinných farmárov bolo potrebné, vzhľadom na potrebu konsolidácie verejných financií, dodržať zásadu rozpočtovej neutrálnosti. "Táto zásada bola dodržaná pri všetkých typoch nástrojov a do maximálnej miery tak, aby nedošlo k znefunkčneniu tohto mechanizmu," dodalo MPRV.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona