Podmienky na vyplácanie rodičovského príspevku sa sprísňujú

NETKY.SK • 1 Január 2014, 12:43 • 2 min
Podmienky na vyplácanie rodičovského príspevku sa sprísňujú

BRATISLAVA - Rodičovský príspevok dostanú od dnešného dňa aj pracujúce matky, sprísnia sa však podmienky na jeho vyplácanie.

slovakia

left justify in out

Nárok na jeho čerpanie nebudú mať tí rodičia, ktorí starostlivosť o svojich potomkov budú zanedbávať. Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorá dnes nadobúda účinnosť.

V záujme zvýšenia adresnosti rezort práce presadil, aby príspevok na dieťa nedostávali rodičia v tom prípade, keď je ich starostlivosť nedostatočná alebo im bolo dieťa odňaté. V tom prípade úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje rodičovský príspevok osobe, ktorej bolo toto dieťa zverené do starostlivosti.

Taktiež sa rozširuje okruh situácií, keď úrad práce, sociálnych vecí a rodiny bude môcť určiť osobitného príjemcu, ktorý bude za rodičov príspevok poberať. Môže tak urobiť vtedy, ak rodič sociálne dávky nevyužíva na starostlivosť o svoje dieťa.

Rodičovský príspevok sa tento rok vzhľadom na rast životného minima zvýšil na 203,2 eura.

Novela prináša aj zmeny zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktoré nariaďujú rodičom vrátiť tento príspevok, ak sa zistí, že ho poberali neoprávnene. Právna norma tiež znižuje administratívnu záťaž pre poberateľov tohto príspevku. Rodičia tak nebudú musieť úradom práce predkladať tie údaje, ktoré sú mu známe z inej činnosti úradu alebo dostupné od iného orgánu verejnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies