Podmienkou vydania Bakiho Sadikiho z Kosova bola obnova procesu

NETKY.SK • 6 September 2013, 15:12 • 2 min
Podmienkou vydania Bakiho Sadikiho z Kosova bola obnova procesu

BRATISLAVA - Prešovský krajský súd dnes vysvetlil, prečo bol zrušený pôvodný odsudzujúci rozsudok voči Albáncovi Bakimu Sadikimu v sledovanej drogovej kauze. Baki Sadiki sa skrýval v Kosove a tamojšie súdy ho po zadržaní vydali Slovensku v októbri 2012.

slovakia

left justify in out

Hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák upozornil, že kosovské justičné orgány si pri vydávaní Bakiho Sadikiho uplatnili výhradu. Tamojšie súdy mali podmienku, že slovenská strana zaručí odsúdenému právo na nový proces. Baki Sadiki oň požiadal krátko po návrate na Slovensko. Drimák poukázal na ustanovenia trestného poriadku, podľa ktorých "ak dožiadaný štát vydal osobu s výhradou, musí sa výhrade vyhovieť". Podľa ďalšej časti tohto paragrafu treba na súde vydaného vypočuť a "ak vydaná osoba s výkonom (trestu-pozn. SITA) nesúhlasí, súd v potrebnom rozsahu rozsudok zruší a súčasne rozhodne o väzbe". V prípade, že by bolo treba doplniť skutkové zistenia, môže súd vrátiť prípad prokurátorovi na došetrenie, v ostatných prípadoch pokračuje súd po právoplatnosti rozhodnutia v konaní na podklade pôvodnej obžaloby. "Na základe uvedeného Krajský súd v Prešove konštatuje, že v prípade výhrady ide o vopred stanovený postup, ktorý je nutné dodržať, pretože predstavuje podmienku, bez splnenia ktorej by žiadaná osoba nebola vydaná," uviedol Drimák.

Krajský súd v Prešove na neverejnom zasadnutí v utorok 3. septembra zároveň zrušil prvostupňové rozhodnutie Okresného súdu Prešov, ktorý tiež vyhovel Bakimu Sadikimu a nariadil obnovu procesu. Podľa krajského súdu však prvostupňový súd použil pri svojom rozhodovaní nesprávne procesné ustanovenie. "Okresný súd Prešov použil tzv. ustanovenia v konaní o ušlom, a Krajský súd v Prešove zastával názor, že je nutné aplikovať ustanovenia pre právny styk s cudzinou," vysvetlil Drimák. Uznesenie o aktuálnom verdikte krajského súdu ešte nie je vyhotovené, známy je len výrok. "Okresný súd Prešov bude pokračovať v súdnom konaní na podklade pôvodnej obžaloby," poznamenal Drimák. Bakiho Sadikiho teda čaká nový súdny proces, na ktorom sa teraz môže priamo zúčastniť. Krajský súd ho zároveň vzal do väzby pre dôvodnú obavu, že ujde alebo sa bude skrývať. 

Okresný súd v Prešove odsúdil v septembri 2011 Bakiho S.adikihodnes už zrušeným rozsudkom na 22 rokov väzenia. Súd sa konal v jeho neprítomnosti, keďže obžalovaný sa v tom čase skrýval na neznámom mieste. Spolu s komplicmi v rokoch 2007 až 2008 zabezpečoval dovoz a ďalšiu distribúciu drog z Turecka. Minimálne šesťkrát prišla na Slovensko zásielka drog, ktoré boli ukryté v letnej obuvi. Bakiho Sadikiho sa podarilo vypátrať v Kosove cez Interpol a následne ho deportovali na Slovensko. Tu sa začal domáhať obnovenia procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súdnych pojednávaniach. Spolu s ním boli odsúdení dvaja jeho údajní komplici, ktorým súd vymeral po 15 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies