Podmienkou širokorozchodnej je 25 miliónov ton tovaru ročne

NETKY.SK • 8 September 2013, 10:13 • 2 min
Podmienkou širokorozchodnej je 25 miliónov ton tovaru ročne

BRATISLAVA - Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny považuje za základný predpoklad projektu predĺženia širokorozchodnej železnice cez Slovensko aj to, aby objem nákladnej prepravy dosiahol predkrízovú úroveň z roku 2008 v roku 2017. Budúca prevádzka širokorozchodnej trate by zároveň mala zabezpečiť presmerovanie prepravy tovarov.

slovakia

left justify in out

Projekt predĺženia širokorozchodnej železničnej trate z Košíc do Viedne môže byť podľa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho realizovateľný, ak prepravné toky budú 25 mil. ton tovaru ročne. Základným predpokladom podľa neho je aj to, aby objem nákladnej prepravy dosiahol predkrízovú úroveň z roku 2008 v roku 2017. Budúca prevádzka širokorozchodnej železnice by zároveň mala zabezpečiť presmerovanie prepravy tovarov. Celkový odhadovaný objem investícií do projektu je 6,36 mld. eur a sprevádzkovanie novej železničnej trate sa očakáva od roku 2025. Podmienky realizácie projektu zhodnotí pripravovaná podrobnejšia štúdia realizovateľnosti.

"Potrebujem dostať širokorozchodnú z kategórie politickej do technicko-ekonomickej. A to sa teraz deje. Kreujeme model budúceho fungovania prevádzky takéhoto projektu," informoval Vážny agentúru SITA. Cieľom projektu je podľa neho vytvorenie priameho železničného spojenia medzi Európou a Áziou predĺžením existujúcej železničnej trate s rozchodom 1 520 milimetrov z Košíc do Viedne. 

Vicepremiér pre investície očakáva, že širokorozchodná trať nebude mať v najbližších rokoch žiadny vplyv na objem tovarových tokov v nákladnej železničnej doprave na Slovensku. Primárnym cieľom je podľa neho identifikovať nové potenciálne tovarové toky a získať nové prepravy, ktoré sú v súčasnosti realizované nákladnou námornou dopravou. "Uskutočnenie projektu povedie k vytvoreniu eurázijského pozemného prepojenia v dĺžke približne 11 000 kilometrov ponúkajúce trvalo udržateľné nákladné železničné spojenie medzi Európou a Áziou trvajúce nie viac ako 15 dní v porovnaní so súčasným prepojením námornou dopravou trvajúcim 35 dní," uviedol Vážny. 

Hodnota prepravy nákladov medzi Európou a Áziou sa odhaduje na viac ako 458 mld. eur ročne. Združenie ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) predpokladá, že eurázijský železničný koridor s využitím ruskej Transsibírskej magistrály má potenciál zvýšiť tento objem päťnásobne. Transsibírska magistrála má ročnú prepravnú kapacitu 1 mil. dvadsaťstopových kontajnerov. Projekt by mal ušetriť zákazníkom prevádzkový kapitál do 1 500 eur za kontajner, v závislosti od hodnoty nákladu. 

Na príprave projektu predĺženia širokorozchodnej železnice cez Slovensko do Rakúska sa zúčastňujú Ruské železnice, Ukrajinské železnice, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Rakúske spolkové železnice. "Štáty zastúpené v projekte nemajú na financovanie širokorozchodnej trate zo svojich rozpočtov, môžu maximálne pomôcť v prípravnej fáze. Napríklad, v prípade SR vieme ponúknuť pozemky ŽSR, keďže je predpoklad, že trasa povedie na 95 % po ich majetku," predpokladá Vážny. Následne by sa podľa neho štát vyrovnal so ŽSR. "Ostatné náklady budú založené na privátnych možnostiach," dodal Vážny s tým, že treba spracovať podobný model a ekonomickú analýzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies