Podmanický: Pod stôl na Vianoce dáva reťaz i sekeru

NETKY.SK • 23 December 2013, 13:30 • 2 min
Podmanický: Pod stôl na Vianoce dáva reťaz i sekeru

BRATISLAVA - Niektoré jedlá jedia u Podmanického na Štedrú večeru z jedného taniera

slovakia

left justify in out

Vianoce sú pre poslanca NR SR za Smer-SD Jána Podmanického predovšetkým sviatky pokoja, rodiny, oddychu a duchovnej obnovy. Ako povedal pre agentúru SITA, aj preto trávi Vianoce v rodinnom kruhu. „Spoločne s dcérkou zdobíme vianočný stromček, štedrú večeru pripravuje manželka,“ uviedol.

Podmanický žije v kysuckej Starej Bystrici. Doma zachovávajú na Štedrý deň viacero zvykov a tradícií. „Pod štedrovečerný stôl dávame napríklad reťaz - aby rodina držala pohromade, sekeru - aby sme boli všetci zdraví, plody zeme (jablká, obilie, zeleninu a pod.) - aby sme aj v budúcom roku mali dostatok úrody a obživy,“ povedal. Pod obrus dávajú mince, aby mali dostatok prostriedkov na život. „Sú to tradície, ktoré zaviedla moja manželka, ktorá pochádza z inej časti Kysúc, predtým som ich nepoznal,“ povedal poslanec. 

Štedrú večeru tvorí u Podmanických viacero chodov. Oplátky s medom, slivková polievka, hrachová kaša, zemiaky s kapustou a ryba so šalátom. „Niektoré jedlá jeme z jedného taniera, čo považujem za veľmi peknú tradíciu. Pred jedlom a po jedle sa pomodlíme a po štedrej večeri zaspievame vianočnú koledu,“ uviedol. 

V Starej Bystrici zachovávajú podľa Podmanického tradíciu chodenia s obrazom svätej rodiny deväť dní pred Vianocami po jednotlivých domoch. „V súčasnosti udržiavame túto tradíciu v rámci širšej rodiny a symbolizuje okamih, keď sv. Jozef hľadal prístrešok pre tehotnú Pannu Máriu pred Ježišovým narodením. V rámci týchto deviatich návštev v deviatich domoch sa po deväť dní pred Vianocami stretne rodina, aby sa spoločne pomodlila,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies