Podmanický: Obmedzenie predaja v nedeľu nie je nič nenormálne

NETKY.SK • 27 November 2016, 10:56 • 2 min
Podmanický: Obmedzenie predaja v nedeľu nie je nič nenormálne

BRATISLAVA – Obmedzenie nedeľného predaja nie je podľa poslanca za Smer-SD Jána Podmanického nič nenormálne a poznajú ho v mnohých západných krajinách, najbližšie napríklad v Rakúsku.

slovakia

left justify in out

Ako dnes povedal Podmanický pre agentúru SITA, je preto na mieste o tejto téme diskutovať, pričom treba citlivo zvažovať aj argumenty odporcov. Ak však podľa neho nezmenia aspoň kresťania svoj postoj k nedeli, tak akýkoľvek zákon bude nedostatočný. „Keby kresťania prestali v nedeľu nakupovať, tak samotní obchodníci budú uvažovať o zatvorení obchodov. To, čo uviedli slovenskí biskupi v pastierskom liste, však nemá len náboženský rozmer, ale je to myšlienka, ktorá má aj mimoriadne pozitívny sociálny dopad. V obchodoch pracuje niekoľko stotisíc zamestnancov, ktorí by privítali, že môžu tráviť nedele so svojimi rodinami,“ zdôraznil Podmanický.


Podľa Podmanického veľká časť reťazcov by obmedzenie nedeľného predaja privítala, avšak potrebujú na to zákon, ktorý by to zaviedol pre všetkých, aby tie reťazce, ktoré by nechali v nedeľu otvorené, nemali konkurenčnú výhodu. „Samotní obchodníci priznávajú, že nedeľné tržby sú minimálne. Ľudia sa totiž predzásobujú na víkend,“ uviedol.


Podmanický v roku 2008 spolu s poslankyňou za ĽS – HZDS Ľudmilou Muškovou predkladali novelu Zákonníka práce, ktorá zaviedla čiastočné obmedzenie predaja počas vianočných a veľkonočných sviatkov. „Myslím si, že by sme mohli tento okruh dní rozšíriť o zvyšné štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Na túto tému som rozprával aj s ministrom práce Jánom Richterom a plánujem viesť diskusiu aj so zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov. Ak by sme k takémuto kroku pristúpili, bolo by dobré, aby bol prerokovaný aj so sociálnymi partnermi. Osobne si myslím, že čas na to dozrel,“ dodal.


Katolícki biskupi vyzývajú veriacich, aby v nedeľu nechodili do obchodov a nenakupovali. Na prvú adventnú nedeľu adresovali veriacim pastiersky list, ktorý sa bude čítať vo všetkých katolíckych kostoloch po celom Slovensku. Advent sa začína v nedeľu 27. novembra. Veriacich biskupi prosia, aby venovali nedeľu Bohu a svojej rodine. „Zúčastnime sa na bohoslužbe. Navštívme príbuzných a priateľov, najmä starých, chorých a nevládnych. Oddýchnime si. Nechoďme v nedeľu nakupovať. Nezabúdajme, že aj každý predavač má svoju rodinu a v nedeľu niekomu chýba,“ napísali biskupi v liste.


Zároveň vyzvali majiteľov obchodov a firiem, aby nevyžadovali od svojich zamestnancov nedeľnú prácu, ak nie je spoločensky nevyhnutná. „Všimnime si na príklade viacerých európskych štátov, že prežívanie nedele ako voľného dňa je nielen uskutočniteľné, ale aj všeobecne prospešné,“ zdôvodnili svoju požiadavku biskupi. V minulosti bolo svätenie nedele podľa nich v našej spoločnosti samozrejmosťou. Dnes to tak, žiaľ, nie je. „Mnohí v nedeľu pracujú alebo chodia na nákupy – neraz na úkor návštevy chrámu. Vzniká tak atmosféra, v ktorej sa prežívanie sviatočného dňa nesviatočným spôsobom javí ako bežné a prijateľné, a to dokonca aj pre veriacich katolíkov. S tým však nemožno súhlasiť. Rešpektovanie tretieho Božieho prikázania aj dnes znamená zasvätenie nedeľného dňa, teda oddych od práce a vzdanie vďaky Pánovi prostredníctvom bohoslužby,“ zdôraznili biskupi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies