Podliehajú Bitcoiny zdaneniu? - 2.časť

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 09:18 • 2 min
Podliehajú Bitcoiny zdaneniu? - 2.časť

NEW YORK – V minulej časti sme načali nepopulárnu tému, či podliehajú Bitcoiny (rovnako ako ostatné kryptomeny) zdaneniu. Dnes si k tejto tému povieme viac.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

IRS zaviedla povinnosť hlásiť všetky transakcie Bitcoinov bez ohľadu na to, akej hodnoty sú. Preto je každý americký daňovník povinný uchovávať záznamy o všetkých nákupoch, predajoch, investovaní alebo využívaní Bitcoinov na nákup tovaru alebo služieb (ktoré IRS považuje za barter). Keďže Bitcoiny sú považované za aktíva, pri jednoduchých transakciách ako je napríklad nákup potravín v supermarkete, tak máte povinnosť odviesť daň z kapitálového zisku (buď dlhodobého alebo krátkodobého v závislosti od toho, ako dlho ste boli majiteľmi Bitcoinov). K daňovej povinnosti vedú rôzne druhy transakcií ako napríklad:

 

1. predaj Bitcoinov tretím osobám (osobne vyťažené)

2. predaj Bitcoinov tretím osobám (kúpené od niekoho)

3. použitie Bitcoinov na nákup tovaru alebo služieb (osobne vyťažené)

4. použitie Bitcoinov na nákup tovaru alebo služieb (zakúpené od niekoho)

 

img

 

Prvá a tretia možnosť zahŕňajú ťažbu Bitcoinov, použitie vlastných zdrojov a ich predaj tretím osobám alebo ich výmenu za tovar a služby. Zisk z predaja alebo výmeny Bitcoinov následne podlieha dani z príjmu ako pre fyzické, tak aj pre právnické osoby, po odpočítaní akýchkoľvek nákladov pri procese ťažby. Tie môžu zahŕňať výdavky na elektrickú energiu alebo počítačový hardvér používaný pri ťažbe. Takže ak vyťažíte napríklad 10 Bitcoinov a každý predáte za 2.500 dolárov, tak musíte nahlásiť 25.000 USD ako zdaniteľný príjem pred akýmkoľvek odpočítateľným výdavkom.

Možnosti dva a štyri sú skôr investíciou do majetku. Povedzme, že ste nakúpili 20 Bitcoinov za 2.500 dolárov každý, čiže spolu za 50.000 USD. Následne ste štyri predali za 2.750 dolárov (alebo nakúpili tovar v tejto hodnote) každý. Na jednom Bitcoine ste zarobili 250 dolárov a váš celkový zisk teda činil 1.000 USD. Vznikla vám tak povinnosť odviesť daň z kapitálových výnosov (dlhodobá, ak ste boli držiteľmi Bitcoinov viac ako jeden rok, inak krátkodobá daň) za 1.000 dolárov zarobených ich predajom alebo výmenou.

img

 

Ak ste Bitcoiny pred ich predajom alebo výmenou vlastnili menej ako jeden rok, uplatňuje sa krátkodobá daň z kapitálových výnosov, ktorá sa rovná bežnej sadzbe dane z príjmu fyzických osôb. Ak ste však Bitcoiny držali dlhšie ako jeden rok, tak sa uplatňujú dlhodobé sadzby dane z kapitálových výnosov. V USA sú dlhodobé sadzby dane z kapitálových výnosov 0% pre ľudí v daňovom pásme 10% -15% bežnej dane z príjmov, 15% pre ľudí v daňovom pásme 25% -35% a 20% pre osoby v daňovom pásme 39,6% %. Jednotlivci tak platia dane s nižšou sadzbou, ako je bežná sadzba dane z príjmu, ak vlastnili Bitcoiny dlhšie ako jeden rok. Na druhú stranu to však tiež obmedzuje daňové odpočty na dlhodobé kapitálové straty, ktoré si môžete uplatniť. Kapitálové straty sú obmedzené na výšku celkových kapitálových ziskov dosiahnutých v danom roku plus bežné výnosy do výšky 3000 USD.

img

 

Zdaňovanie Bitcoinov a ich vykazovanie však nie je tak jednoduché, ako sa zdá. Pre začiatočníkov je ťažké určiť reálnu hodnotu Bitcoinu pri nákupných a predajných transakciách. Bitcoiny sú rovanko ako iné digitálne meny veľmi volatilné a počas jedného dňa môžu zaznamenať veľké výkyvy cien. IRS vyžaduje konzistentnosť v prehľadoch, takže ak pri nákupe zohľadňujete najvyššiu cenu z daného dňa, tak musíte rovnako postupovať aj pri predaji.

 

Keďže americký daňový systém sa značne líši od toho európskeho, resp. slovenského, tak si niekedy nabudúce povieme aj o daňových povinnostiach na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies