Podľa žaloby je popevok Happy Birthday to You verejným majetkom

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 14:27 • 2 min
Podľa žaloby je popevok Happy Birthday to You verejným majetkom

NEW YORK - Známy narodeninový popevok "Happy Birthday to You", prekladaný do slovenčiny ako "Veľa šťastia, zdravia", ktorý sa spieva oslávencom po celom svete od batoliat po storočných ľudí, patrí podľa právnej žaloby verejnosti. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V predmetnej žalobe produkčná spoločnosť Good Morning to You Productions požaduje, aby americký federálny súd vyhlásil pieseň za verejný majetok. Hudobné vydavateľstvo Warner Music Group (WMG) má vrátiť "milióny dolárov z neoprávnených licenčných poplatkov", ktoré v minulosti zinkasovalo za reprodukciu a verejné použitie skladby. "Po 120 rokoch od prvého publikovania skladby žalovaná strana WMG trúfalo, avšak neoprávnene a nezákonne vyhlasuje, že vlastní autorské práva na 'Happy Birthday to You'," píše sa v žalobe, ktorú spoločnosť Good Morning to You Productions podala vo štvrtok na newyorskom federálnom súde. Spoločnosť uvádza, že o danej skladbe momentálne pripravuje dokumentárny film. Čeliac hrozbe pokuty vo výške 150.000 dolárov v prípade jej použitia bez súhlasu majiteľa autorských práv, musela zaplatiť vydavateľstvu WMG poplatok 1500 dolárov. WMG ročne zarobí na právach za "Happy Birthday" najmenej dva milióny dolárov. Melódia skladby pochádza z pôvodného popevku "Good Morning to All", ktorý skomponovali americké sestry Patty a Mildred Hillové v roku 1893. Verejnosť si slová skladby na "Happy Birthday to You"prispôsobila až neskôr. Podľa Guinnessovej knihy rekordov ide o celosvetovo najznámejšiu pieseň v angličtine. Vydavateľstvo WMG si autorské práva na skladbu nárokuje od roku 1998, kedy odkúpilo spoločnosť Birch Tree, majúcu korene v značke Clayton Summy. Tá v roku 1893 od sestier Hillových údajne odkúpila autorské práva na popevok "Good Morning to All".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies