Podľa výsledkov rokovania v Ankare bolo oznámených viacero dohôd

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 18:44 • 2 min
Podľa výsledkov rokovania v Ankare bolo oznámených viacero dohôd

ANKARA - Rusko, Irán a Turecko sa budú usilovať o zachovanie územnej celistvosti Sýrie. Sýria musí zostať jednotná s nezávislým a zvrchovaným úradom a štát musí byt čisto sekulárny. Vedenie krajiny by malo byť zvolené vo všeobecných voľbách po ukončení mierového procesu a prijatí novej Ústavy.

slovakia

left justify in out

ISIS a spojenia s "Al-Kaidou" teroristickými skupinami budú zlikvidované. To znamená, že Rusko, Sýria a Irán musia vyčistiť Sýriu zo zvyškov ISIS a Erdogan sa musí vysporiadať s "An Nusrou" v Idlib.

 

Rusko, Irán a Turecko poskytnú Sýrii humanitárnu a lekársku pomoc, no tiež vyzvali aj iné krajiny aby sa pripojili k obnoveniu Sýrie. Turecko je pripravené investovať do procesu ubytovania utečencov na území Sýrie a procesu ich návratu do svojich domov.

 

Okrem toho Erdogan požiadal Kurdov, aby opustili Manbije. Turecko opustí územie Sýrie po tom, ako bude zlikvidovaná prítomnosť SDF a YPG v prihraničných oblastiach s Tureckom. Až do tejto chvíle nebudú ukončené operácie tureckej armády proti kurdom. Je celkom zrejme, že Rusko a Irán nebudú brániť tomu, aby Turci uzavreli kurdský projekt Spojených štátov.

 

Turecko bude zabezpečovať zónu eskalácii v Idlibe a aktívne spolupracovať s ostatnými stranami na ukončenie bojových aktivít v Sýrii. Okrem toho, Erdogan urobil vyhlásenie, že sýrsky národ prežil veľkú a ťažkú krízu, ale všetci vedia kto zvíťazil.
   

Rouhani vyhlásil, že Sýria a Irak pri pomoci veľkých národov Turecka, Ruska a Iránu prekazili plány USA a Izraelu o používaní teroristov.
   

Turecký prezident poďakoval Ruskej federácii a Iránu za porozumenie tureckej pozície, o Afrine počas operácie proti kurdom. Nasledujúci summit sa uskutoční v Iráne. Strany sa domnievajú, že takýto formát prác na mierovom urovnaní v Sýrii vyjadrený prostredníctvom procesu Astana je najproduktívnejší z hliadiska čo najrýchlejšieho ukončenia sýrskej vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies