Podľa výskumného centra neexistuje dôkaz o delení kvality potravín na východ a západ

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 17:57 • 2 min
Podľa výskumného centra neexistuje dôkaz o delení kvality potravín na východ a západ

BRATISLAVA - Kompletná analýza Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie (EK) potvrdzuje, že neexistuje dôkaz o rozdelení kvality potravín na východ a západ, uviedlo v pondelok v súvislosti so zverejnením výsledkov kontroly európskeho trhu Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV).

slovakia

left justify in out

"Zo správy JRC vyplýva, že v zložení živín a/alebo v zložkách, môžu existovať rozdiely, ale že tieto rozdiely nie sú štrukturálne prepojené so špecifickými zemepisnými oblasťami a z väčšej časti ich možno logicky vysvetliť," uviedlo SZZV.

 

Podľa združenia je bežné, že zloženie výrobkov môže byť rozdielne z viacerých dôvodov, vrátane dodržiavania vnútroštátnych právnych predpisov a noriem, dostupnosti surovín a podpory miestnych dodávateľských reťazcov. Združenie upozornilo aj na to, že v správe JRC sa zároveň hovorí, že rozdiel v zložení automaticky neznamená inú úroveň kvality.

 

"Dúfame, že uverejnenie správy JRC poskytne spotrebiteľom, regulačným orgánom a iným subjektom istotu, že výrobcovia potravín zaobchádzajú so spotrebiteľmi rovnako, bez ohľadu na to, kde žijú," EK zverejnila v pondelok výsledky testovacej kampane potravinárskych výrobkov, z ktorých vyplýva, že takmer tretina výrobkov na európskom trhu je identicky alebo podobne označená, avšak má iné zloženie.

 

img

 

Štúdia, ktorú malo na starosti Spoločné výskumné centrum patriace pod EK, analyzovala takmer 1400 vzoriek potravinárskych výrobkov v 19 krajinách Európskej únie (EÚ), vrátane Slovenska.

 

Podľa eurokomisára Tibora Navracsicsa, ktorý je zodpovedný aj za Spoločné výskumné centrum, niektorí Európania majú pocit, že značkové potravinárske výrobky, ktoré kupujú, sú odlišné a možno horšie v porovnaní s tými, ktoré sú k dispozícii inde.

 

Priznal, že výsledky testovacej kampane sú zmiešané. Nezistili sa žiadne dôkazy o rozdelení podľa kvality značkových potravín medzi východom a západom EÚ, avšak až tretina testovaných výrobkov vykázala iné zloženie, pričom ich označenie bolo identické alebo podobné.

 

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS) je množstvo výrobkov, ktoré majú napriek podobnému či rovnakému obalu rozdielny obsah, "znepokojujúce". Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zároveň upozornilo, že do testovania sa nezapojili Rakúsko, Nemecko ani Taliansko, čo sú krajiny, ktoré výrobky dvojakej kvality dovážajú aj na Slovensko alebo do Českej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies