Podľa virológa nemá ebola na to, aby sa stala celosvetovou pandémiou

NETKY.SK • 26 Október 2014, 13:30 • 2 min
Podľa virológa nemá ebola na to, aby sa stala celosvetovou pandémiou

BRATISLAVA - Ebola nemá predpoklady stať sa podľa virológa Fedora Čiampora z Virologického ústavu SAV celosvetovou pandémiou. Dôvodom má byť spôsob prenosu, kontakt s chorým a jeho výlučkami. Ebola sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami.

slovakia

left justify in out

Ochorenie je viazané najmä na infikované opice či hlodavce, ktoré sa nenakazia, no chorobu rozšíria, vysvetlil virológ. Na Slovensku takéto ohniská nie sú, rozdielne od afrických krajín sú aj hygienické návyky a spôsob života. "Je málo pravdepodobné, že by sa ebola pri správnych protiepidemických opatreniach rozšírila," poznamenal.
      

Podľa Čiampora na Slovensku môže byť jediným zdrojom nákazy iba infikovaný človek, ktorý sa dá veľmi jednoducho izolovať. Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informovali, že na prípad pacienta s ebolou je štát pripravený. Slovensko nemá s krajinami postihnutými týmto vírusom priame letecké spojenie, na prevenciu voči šíreniu infekčných chorôb však vyzvalo letecké spoločnosti registrované na Slovensku.
      

Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často končí smrťou. ÚVZ SR upozorňuje, že sa prenáša aj kontaminovaným materiálom v zdravotníckych zariadeniach či nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to až tri mesiace po ich vyliečení. Neprenáša sa vzduchom, komármi, manipuláciou s peniazmi, potravinami či plávaním v bazéne. Zabíja ju mydlo, bielidlá, slnečné svetlo, vysoká teplota a sušenie i vypranie šatstva. Proti ebole neexistuje očkovacia látka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies